Archive for the 'Shanghai' Category

Shanghai

MyShanghai – nu också med karta

Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /storage/content/10/118210/myshanghai.se/public_html/wp-content/plugins/geo-mashup/geo-mashup-db.php on line 1583 and defined in /storage/content/10/118210/myshanghai.se/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1291

Nu har bästa svenska bloggen om Shanghai blivit ännu bättre. MyShanghai har nu en karta och inläggen är geo-taggade för att enkelt hitta rätt. Zooma och klicka för att läsa mer om en plats.

Du når kartan via shanghaikartan i menyn ovan.

Shanghai

Storebror ser dig

I Shanghai finns ett stor antal övervakningskameror som “ska övervaka trafiken och upprätthålla säkerheten” i staden. Varenda gata, tunnelbanevagn och buss övervakas. Jag har inte kunnat hitta någon entydig siffra på hur många kameror som finns, men det handlar om 100.000-tals kameror, bara i Shanghai.

För att kamerorna ska göra nytta krävs också att någon tittar i andra änden. Tidigare i år rapporterades att ytterligare 4 000 personer skulle rekryteras för att sköta övervakningen 24×7.

Under 2010 uppklarades mer än 6 000 brott med hjälp av kameraövervakningen. I några fall har dessutom polisen med kamerorna kunnat följa gärningsmän som flytt till fots och med tunnelbana från brottsplatsen till deras hem på andra sidan stan. Det visar lite på med vilken densitet kamerorna är uppsatta. Och värdet av personlig integritet.

Lyft blicken nästa gång du står vid ett övergångsställe och väntar. Se hur många kameror du kan se. Inte om du kan se några.

Shanghai

Dagens länktips

Om du inte minns adressen till restaurangen eller om taxichauffören har svårt att förstå din knaggliga taxikinesiska finns två riktigt bra sajter du kan surfa in på från mobilen.

mobile.smartshanghai.com
cityfu.com/shanghai

Båda sajterna är anpassade för mobiler/smartphones och snabba att ladda, även om du bara har ett långsamt 2G-abonnemang. SmartShanghai är snyggare och ger mer exakta träffar.
photo 1

CityFu upplever jag som snabbare och är bra om du inte har exakt stavning på stället du ska till, men visar ofta helt irrelevanta träffar. CityFu finns även för Beijing.
photo 2

Ett tips för dig som ska flytta till Kina är att direkt skaffa 3G-abonnemang från China Telecom/Unicom. China Mobile har bara 2G-nät och det går i dagsläget inte att flytta med ett nummer från en operatör till en annan.

Shanghai

Uppe i det blå

Någonting har hänt med luften. Enligt statistiken ska den vara sämre än under expot, men faktum är att vi på senare tid ofta börjat ha blå himmel med moln. Under våra fyra år i Shanghai har himlen alltid varit mer eller mindre grådisig, dock väldigt sällan med moln.

Mer sånt, tack!

Shanghai

Dagens ris & ros

Dagens ros – går till alla de gatsopare som håller Shanghais gator fantastiskt rena. Dag ut och dag in och med ett enträget tålamod (och ibland lågt tempo) sopar de upp skräp som deras medmänniskor medvetet kastat på gatan. Ni är riktiga vardagshjältar!

Dagens första ris – går till alla de rökare som kastar fimpar i parkerna. Sluta med det. I de parker som man får gå på gräset påminner gräsmattorna mer om askfat än något annat.

Dagens andra ris – går till Shanghais stadsförvaltning som inte omprioriterar eller lägger mer resurser på att hålla parkerna fria från fimpar och skräp. Ni kinesiska omvärldsspioner som läser detta får gärna framföra min kritik till Han Zheng.

Tre fimpar inom tre decimeter.

Shanghai

Tysta protester

Det är inte alla som gillar utvecklingen av Shanghai. Framförallt inte de vars närmiljö blir påverkad. Som jag tidigare skrev om byggs det framför min kontorsbyggnad vilket grannarna i bostadshuset knappast uppskattar.
2011-03-19 qinglian jie 2

Det har fått till följd att de har satt upp plakat med slagord som:
还我阳光 (huán wÇ’ yángguāng) – Ge tillbaka mitt solsken
规划侵权 (guÄ«huà qÄ«nquán) – (Stads)planeringen kränker (våra) rättigheter
百姓遭殃 (bÇŽixìng zāoyāng) – Människor lider
还我人权 (huán wÇ’ rénquán) – Ge tillbaka mina mänskliga rättigheter
2011-03-19 qinglian jie

Jag tvivlar på att några beslutsfattare läser plakaten. Än mindre bryr sig eller gör något åt saken. Det är för stora ekonomiska krafter inblandade.

På fredag anländer svärföräldrarna till Shanghai. Främst för att träffa Noel, men de får oss på köpet. Det blir två veckor med kortare utflykter runt och i Shanghai, många goda middagar (bl.a. har vi bokat The Flying Chef) och givetvis en obligatorisk champagne-brunch. Välkomna Birgitta & Lennart!

Next »

Creeper MediaCreeper