Archive for the 'Irritation i vardagen' Category

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 8

Den stora massan kineser är sällan själva. De bor ofta trångt. I tunnelbanan och på bussen är det trångt. När de handlar är det trångt. Vart de än går, som t.ex. till parken eller ut i naturen finns alltid andra människor. En konsekvens av den stora populationen är att det ofta är bullrigt. Jag avskyr buller. Så mycket att kände mig tvungen att sätta ihop en film med ett urval av vanliga (o)ljud i Shanghai.

De kineser som har fått möjlighet att komma till Sverige säger ofta att de uppskattar just lugnet och tystheten. Jag håller helt med dom.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 7

Som tidigare nämnt, det finns ett och annat att irritera sig på i Shanghai. Ofta är denna irritation relaterad till trafiken.

Dagens onda öga riktar jag till alla de med tvåhjuliga fordon som vid rött stannar och blockerar övergångsställena, istället för att snällt stanna vid den heldragna linjen före övergångsstället. Att du redan börjat gå över gatan hindrar inte dessa notoriska regelbrytare. Tvärtom. När de kommer körande stannar de gärna precis i linje med din tilltänkta väg, trots ögonkontakt och att de ser dig komma gående. Grrr.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 6

Nagelsaxar säljs och används överallt. Den ljudliga nagelknipsaren är en storsäljare och utan tvekan populärast. Du hör naglar knipsas i parker, i busskön, i taxin (taxichauffören!) på perronger och inte minst på kontoren. Även på mitt. Att knipsa offentligt är helt socialt accepterat och utförs av alla samhällsklasser.

Det här ståndet står strategiskt placerat bredvid en busshållplats på Huaihai Lu om du vill göra ett klipp på väg hem från jobbet.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 5

Jag är inte bitter. Inte alls, även om man kanske kan få den uppfattningen av mina inlägg om frustration i vardagen i Kina. Jag är privilegierad och tacksam av att få bo i någon annans land och få ta del av deras kultur och seder. Ã…ren i Kina har berikat mitt liv otroligt mycket på många plan.

Att bo någon annanstans innebär samtidigt att allt inte fungerar på samma sätt som hemma. Eller fungerar alls. Syftet med inläggen är helt enkelt att ge er som inte bor eller har varit här en inblick i några av de skillnader som finns. Skillnader som ibland är helt ologiska i våra ögon, men kanske helt självklara i en annan miljö. Eller i ögonen på en kines.

I Shanghai finns ett stort antal taxibilar (mellan 50-70 000 st). De flesta går på 24-timmarsskift vilket innebär att bilen, som hyrs av taxiföretaget per dygn, delas mellan två chaufförer och att de kör ett dygn var i taget. Det vill säga jobba ett dygn, ledig ett dygn. Dag ut och dag in. Helgdag som vardag. Det är hårt att jobba som taxichaufför.

Trots det stora antalet bilar är det ofta svårt att få tag på en taxi när man som mest behöver den, dvs på morgonen, runt lunch och efter jobbet. När det väl kommer en ledig (grönflaggad) taxi körandes får man en härlig “plötsligt händer det”-känsla. Men, men, men, det gröna skenet kan bedra. Ett fenomen som nämligen ofta uppstår kring lunch och middagstid, och som förvånar mig, är att de ofta kör förbi en. Utanför populära taxi-hak står sedan bilarna gata upp och gata ner för en rutinmässig måltid. När behovet av taxibilar är som störst.
2011-03-02-taxi stand-1

En slutsats jag drar är att kineser verkar gilla rutiner. Om jag skulle köra taxi i Shanghai skulle jag lägga min lunch tidigare/senare för att kunna köra kunder under rusningen. Beläggningen under övrig tid på dygnet är nämligen skrämmande låg. Jag hörde från någon att de i snitt har ca 30% beläggning per dygn. Men det är så jag skulle gjort. Som tur var kör jag inte taxi i den här staden.

Men som sagt, jag är inte bitter.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 4

På många gator i Shanghai är mopeder och cyklar förbjudna. Det resulterar i att de kör på trottoarerna på vissa gator, vilket inte heller är tillåtet men ger lägre böter än att köra på bilvägen.

Kineserna är ju som bekant rätt många och det är ofta trångt på trottoarerna vilket innebär att mopedisterna åker slalom mellan gångtrafikanterna och tutar efter principen “störst går först”. Ofta får man kasta sig undan för att undvika en kollision eller bli knockad av en backspegel. Som om inte detta vore nog är tutorna gälla och bromsarna ger ifrån sig ett gnissel som skär i öronen.
2011-03-14 cykel och moped

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 3

Tänk er…

…en stormarknad med hundratals, kanske tusentals människor. Alla är på väg i olika riktningar och många stannar tvärt. Några stannar kanske för att spana in ett rabatterbjudande, några stannar helt utan anledning. Gångarna är blockerade av kundvagnar eller av folk som går flera i bredd. Kaoset tycks gå obemärkt förbi de flesta och ingen reagerar för en kollision mellan två kundvagnar

Ur högtalarna skrålar musik. På hög volym och i snabbt tempo. Med jämna mellanrum skriker någon något obegripligt i högtalarsystemet. För att ingen ska missa meddelandet upprepas det en gång till. Lite högre andra gången så att ingen ska ges möjlighet att missa det.

I varje hörn står en liten tjej och erbjuder smakprovning. Kanske för yoghurt, kanske för en ny sportdryck. Hennes klädsel, som är tänkt att vara sexig och utmanande, sitter som ett dåligt hissat storsegel i stiltje. För att människorna ska uppfatta just hennes erbjudande använder hon ett headset med en högtalare fäst i midjan. Volymen är uppdragen på max och högtalarmembranet skorrar.

Det mina vänner, är vardagen på E-mart. Här är ett smakprov med inte mindre än fem tjejer i headset i bild och två bakom.

[ Javascript required to view QuickTime movie, please turn it on and refresh this page ]

Videon återger tyvärr inte till fullo hur hemsk upplevelsen är. Verkligheten är obeskrivlig. Prova själv. Den ultimata upplevelsen fås en lördag eller söndag eftermiddag.

Adress:
Flera ställen, bl.a. 666 Xizang Nan Lu (nära Fuxing Lu)
西藏南路666号

Next »

Creeper MediaCreeper