Archive for the 'Trafik' Category

Trafik

Your luggage if you pack

SAS har som bekant återinfört rutten mellan Köpenhamn-Shanghai sedan mars i år. Det gör att vi som ska till Stockholm få ett smidigt byte i Köpenhamn istället för i t.ex. Beijing (med ett försenat inrikesflyg till/från Shanghai). Vi har redan hunnit med tre resor med nya rutten i år, puh.

SAS informationsmeddelande vid incheckningen i Shanghai bör däremot ses över av marknadsavdelningen.

Trafik

Backa på motorvägen?

Aftonbladet skrev nyligen om en tragisk olycka utanför Örebro där en bil som missade en avfart på motorvägen backade och blev rammad av en efterföljande lastbil.

En reflektion över trafiken i Kina är att, trots allt kaos, alla är betydligt mer uppmärksamma i trafiken eftersom de vet att det kan och kommer att komma fordon från alla håll. Backa på motorvägen är mer regel än undantag. Under en helt vanlig resa ut till Pudongs flygplats är det sällan ovanligt att man passerar flera bilar som backar vid avfarterna.

Vid ett tillfälle när jag åkte med en taxi i Beijing tog chaffisen fel avfart. Istället för att köra vidare vände han och körde mot trafiken på avfartsrampen tillbaka till motorvägen. Den typen av incidenter berättar man helst inte för sin mamma.

Foto från förra årets resa till Huangshan.

Trafik

Tystnad, gāokÇŽo pågår!

I dagarna tre har antagningsproven till universiteten genomförts. Ett viktigt prov som påverkar studenternas framtid och således har de, inte helt oväntat, stor press på sig hemifrån. Det gäller att lyckas väl med studierna, vem ska annars försörja mamma, pappa, mormor, morfar, farmor och farfar i framtiden?

Av hänsyn till de över 9 miljoner studenterna som gör provet har tillfälliga skyltar satts upp utanför skolorna så att de ska få lugn och ro. Synd bara att det inte hjälper. Som vanligt visar man ingen hänsyn åt främlingar.

Shanghai Daily rapporterar om att det fuskas friskt, bland annat med hjälp av elektroniska glasögon, klockor, västar och bälten.

Trafik

0212-3330 9999

Den engelska versionen av kinesiska företags- och myndigheters webbsidor är oftast riktigt usla. Informationsmässigt innehåller de bara en bråkdel mot det kinesiska ditot och länkar funkar ofta inte. Shanghai Airport Authority där flightinformation om ankommande flyg finns (läs: ska finnas) är inget undantag.

Om du vill veta en ankomsttid kan du istället skicka ett SMS till 0212-3330 9999 så får du omgående svar med ankomsttid och terminal. Svaret är förvisso på kinesiska men ankomsttiden och terminalen är lätta att tolka. Dessutom får du löpande nya meddelanden om tiden skulle ändras samt exakta ankomsttiden när planet väl landat.

Trafik

Ta körkort i Shanghai – del 2

När du har varit och registrerat dig och fått en tid för teoriprovet är nästa steg att öva inför provet. Teoriprovet består av 100 frågor och du behöver svara rätt på 90 stycken för att bli godkänd. Totalt finns det ca 1 500 olika frågor i frågebanken.

Du kommer att behöva förbereda dig inför teoriprovet. Visst, säkert 80% av frågorna är triviala, men för att klara den sista tiondelen för att komma upp i 90% behöver du lära dig många av svaren utantill. Frågorna är dåliga eller rent av korkade i grunden och är dessutom dåligt översatta vilket gör de svåra att förstå. Ibland är också svaren svåra att förstå.

5.9.1.6 After a vehicle falls into water, the wrong method for the driver to rescue himself is to ________.
A. Close the window to prevent water from flowing into the vehicle
B. Immediately use hand to open the door
C. Let the water to fill up the driver’s cab so that the water pressure both inside and outside is equal
D. Use a large plastic bag to cover the head and tight the neck closely

Rätt svar: A. Du läste rätt. Med andra ord – den regel du lärt dig i tidig ålder om att inte trä plastpåsar över huvudet gäller inte i Kina.

Den lätta vägen att lära sig frågorna
Ladda ner appen China Drive i din telefon. (Tack för tipset J.) För 38 kronor får du alla frågor och du kan öva var du än befinner dig. Gå igenom alla frågorna en gång och gör sedan testet tills dess att du känner dig fullärd. Tyvärr är appen lite buggig och den hänger sig ibland, men den är ändå bättre än nästa alternativ.

Den långa vägen att lära sig frågorna
Ladda ner frågorna i Word-format och plugga. Lite tråkigare, lite svårare.

Vill du få en känsla för hur provet genomförs på plats kan du testa här

Teoriprovet görs på en dator längst upp i hus nummer 1 som ligger direkt till höger efter huvudentrén. Om du blir godkänd (vilket du borde bli) går du ner en våning till disk 40/41 och lämnar in dokumenten, därefter till disk 32-35 och betalar 40 RMB för teoriprovet och 15 RMB för själva körkortet. Några minuter senare får du körkortet i handen. Grattis – du får nu köra bil i Kina.

Trafik

Ta körkort i Shanghai – del 1

I Kina behöver du ett kinesiskt körkort för att få köra bil. Ett internationellt kort (som fungerar i typ hela övriga världen) duger inte här så det du behöver göra är att konvertera ditt svenska körkort till ett kinesiskt. Så här gör du.

1. Översätt ditt körkort
Ã…k till Shanghai Interpreters Association eller Shanghai SISU Translation Service och få ditt körkort översatt. Det finns många bra översättningsföretag i Shanghai, men endast dessa två är godkända av Shanghai Vehicle Management Bureau. Kostnad 100 RMB.

2. Samla ihop dokument
Samla ihop och kopiera följande dokument.

  • Körkort + kopia (fram & baksida)
  • Pass + kopia av huvudsidan samt sidan med ditt residence permit
  • Temporary residence permit (lappen från polisstationen) + kopia
  • Visitkort med dina kontaktuppgifter och kinesiska namn (inte nödvändigt, men underlättar registreringen)

3. Registrera dig och gör hälsokontroll
Ã…k till Shanghai Vehicle Management Bureau. Det är nu det roliga börjar. Ironi.

1. Registrera dig. Gå till hus 10 (ligger 50 m till vänster efter huvudentrén) och ställ dig i kö. Se till att ha alla dokument och kopior med dig enligt ovan. Betala 40 RMB för fotografering.

2. Ta bilder. Mitt emot registreringen är fotostudion. Ställ dig i kö och vänta på din tur. Kom ihåg att ha ett stort leende på läpparna när de tar bilden.

3. Registrera dig för hälsokontroll. Gå till hus 9 (till vänster om hus 10) för att registrera dig. Först behöver du fylla i ett formulär som enbart är på kinesiska så det underlättar om du tar med dig någon som kan hjälpa till. De som jobbar där kan också hjälpa dig även om det sker något motvilligt. Ställ dig i kö, lämna in formulär och betala 60 RMB när det är din tur.

4. Gör hälsokontroll. Gå upp en våning i hus 9 och få din hörsel, syn, hjärta, m.m. testat. Precis som när du gör hälsokontrollen för ditt uppehållstillstånd så finns det ett rum för varje test. Snabbt och effektivt. Det är enkelt att se vilka rum du ska besöka, håll bara utkik efter köerna. När du fått sju olika stämplar är du klar och du kan gå till receptionen och få en sista stämpel på att du är godkänd.

5. Boka tid för teoriprovet. Gå till hus 1 (direkt till höger från huvudentrén) och ta dig till tredje våningen. Vid disk 40/41 lämnar du in alla papper och får en tid för provet. I regel ligger denna tidpunkt minst två veckor framåt i tiden.

Räkna med att du behöver ca 1,5-2 timmar för ovanstående procedur. Nu är förberedelserna klara. Nästa del handlar om hur du förbereder dig för teoriprovet.

Adresser:

Shanghai Interpreters Association
Rm. 1607, No. 1277 Beijing West Road (Xikang Lu)
上海市外事翻译工作者协会
北京西路1277号1607室(国旅大厦)
Tel. 021-6323 9910

Shanghai SISU Translation Service Co.
No. 100 Dong Tiyuhui Road (Dalian Xi Lu)
上海上外翻译总公司
东体育会路100弄3号
021-6323 9910

Driving License Issuing Authority, Shanghai Vehicle Management Bureau
1330 Hami Lu (Xinjin Lu)
上海交警总队车辆管理所
哈密路1330号,近新泾路
Öppettider 9-17
Tel: 021-6269 0606
Närmsta tunnelbana Shanghai Zoo (Linje 10), Utgång 1 mot Hami Lu

Next »

Creeper MediaCreeper