www.myshanghai.se » Vardagen

Archive for the 'Vardagen' Category

Vardagen

Nu ska utlänningarna (skräpet) ut!

I alla fall de utlänningar som inte har sina papper i ordning. För er som inte hängt med i senaste debatten (och politiska handlingar) rekommenderar jag att ni läser mer här, här och här.

Idag fick jag denna varning via mail från en bekant vilket innebär att 100-dagarskampanjen i Beijing även pågår i Shanghai. Så se till att ha en passkopia med dig hela tiden för att undvika bekymmer.

The Apartment är en utlänningstät restaurang/bar på Yongfu Lu.

Vardagen

Modigt eller dumdristigt?

Passerade en man idag som visade och sålde filmer från massakern på Himmelska fridens torg. Känns som han utmanar ödet.

Vardagen

5 år i Shanghai

Tiden går som bekant fort när man har kul. Idag har det gått fem år sedan vi flyttade till Shanghai. Ett äventyr som ursprungligen bara var tänkt till tre år och som nu är på väg att bli sju.

Det har varit intensiva och spännande år. Vi har bland annat träffat fantastiska människor, upplevt nya kulturer, lärt oss kinesiska, ätit och druckit gott på mängder av champagne-bruncher, fine dining-ställen och kinesiska hak, drinkat på skybarer, handlat skräddarsydda kläder, blivit befordrad, gått matlagningskurs, spelat pokerturneringar (bl.a. världens högsta), gått fotokurs, sett Formel-1, bestigit berg och störst av allt fått barn (Noel är 2,5 idag).

Vi också hunnit med ett antal resor både inom Kina (bl.a. till Beijing, Qingdao, Xiamen, Tibet, Tianjin, Nanjing, Zhengzhou, Guangzhou, Suzhou, Hangzhou, Huangshan/Gula Bergen och Moganshan) och utanför Kina (bl.a. till Hong Kong, Singapore, Ho Chi Minh City, Hanoi, Muine, Siem Reap, Phnom Penh, Bali, Gili Trawangan, Sri Lanka, Boracay, Houston, Tokyo, Nagano, Seoul, Incheon, Pyongtaek, Bangkok, Koh Phangnan, Ko Samui, Ko Lanta, Phuket, Ko Samet, Ko Chang, Bryssel, Barcelona och Amsterdam). Vi har också tagit emot ett stort antal besökare vilket har varit kul.

Men, det har också varit hårt jobb med mycket övertid och sena kvällsmöten mot Europa, inrikes tjänsteresor med kroniskt försenade flyg (…delayed due to air traffic control…) och vi har fått uppleva kinesisk byråkrati och bankväsende. Dessutom är det långt hem till alla nära och kära i Sverige.

Om två år tar det här äventyret slut och snart är det dags att bestämma oss för vad vi ska hitta på sen. Tips mottaget tacksamt! För er som vi inte har träffat på länge kan jag också passa på att släppa nyheten att vi väntar “nummer två” som beräknas komma i mitten av augusti.

Vardagen

Livet på en skör tråd

Tidigare i veckan fick vi veta hur lite någon annans liv egentligen var värt när en tvååring blev överkörd två gånger, ignorerad av 18 personer och senare avled av skadorna. Det finns säkert orsaker, om än inte ursäkter, till varför folk inte vågar ingripa men jag tänker inte spekulera i det här.

Man kunde ju tro att denna ignorans främst gäller andras liv, men allt som oftast ser jag hur orädda kineserna, t.ex. fönsterputsarna, är om sina egna liv. I veckan såg jag ett nytt skräckexempel när säkerhetslinan (den som används om det huvudsakliga repet skulle brista) hade fransats upp.

När jag vänligt poängterade detta för fönsterputsaren och sa att jag tycker det ser farligt ut (måste vara typiskt svenskt beteende), viftade han nonchalant bort min oro och menade på att säkerhetslinan aldrig används. Han hänger ju i det andra repet.

Märkligt resonemang det där. Framförallt när man hänger 120 meter upp i luften.

Vardagen

Hur man hittar en ayi i Shanghai

Ett smidigt sätt att hitta en ayi (hemhjälp) är att höra sig för i nätverket som till exempelvis via kollegor eller vänner om deras ayi känner till någon som letar jobb. Då får man på sätt och vis en referens på personen i fråga vilket kan kännas bättre än att släppa in en vilt främmande i hemmet.

Som nyinflyttad och utan nätverk är det svårare, men det finns mängder av agenturer som du kan anlita. En av dom är CCshanghai som vi använde för att hitta vår chaufför. Kort efter att vi kontaktat dom fick vi träffa tre kandidater varav en direkt kändes “rätt”.

Tänk på följande redan när ni förhandlar med er tilltänkta ayi:

  • Var tydliga med era/hennes krav och förväntningar, som vid vilken annan anställning som helst. Gå igenom vilka arbetsuppgifter som ska ingå och vilka som inte ska göra det*. Fortsätt ge henne återkoppling när hon börjat, det är bättre både för henne och för er.
  • Kom överens om att börja med en provanställning och definiera hur lång denna period ska vara (t.ex. två veckor). Känns det inte rätt – hitta en ny.
  • Det är praxis med 13 månadslöner i Kina, där den 13:e betalas i samband med kinesiska nyåret. Om hon börjar jobba efter juni brukar man i regel ge en halv extra månadslön. Kom överens om detta innan hon börjar.

I regel är engelskanivån på en ayi relativ låg eller obefintlig (även om det finns de som har tur och hittar undantagen). Med andra ord – ha låga förväntningar när du börjar leta. För att lättare kommunicera kan du ta hjälp av Google translate, ordbok eller en app i mobilen.

De flesta brukar ge husnyckeln direkt till ayin så att hon kan komma/gå själv enligt schema. Dessutom kan hon vattna blommorna när ni är borta och fylla skafferiet och kylen innan ni kommer tillbaka till Shanghai efter semestern. Jag har aldrig hört talas om någon som blivit bestulen av ayin.

* Vår första ayi var t.ex. väldigt bestämd med att hon under inga omständigheter kommer att tvätta utsidan på våra fönster. Vår lägenhet låg på 25:e våningen. Med anledning av att hon ens tog upp frågan till diskussion, så misstänker jag att någon av hennes tidigare arbetsgivare hade bett om det. Vi gick med på hennes krav.

Vardagen

Rätt tvätt

En stor utmaning i Shanghais vardag är att köpa rätt tvättmedel. I princip alla förpackningar har figurer med både vita och färgglada kläder. Begreppet vittvätt respektive kulörtvätt är dessutom okänt för de flesta butiksassistenter så de är sällan till någon hjälp. Tips, någon?

Next »

Creeper MediaCreeper