Archive for the 'Kineser' Category

Kineser

Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor

Reflektion från närbutiken.

Undra om det kommer en dag då personal och kunder tycker att det är oacceptabelt (och kanske rent av motbjudande) att personalen håller sin matlåda kyld i kyldisken och äter mat vid kassadisken. Och dessutom spottar ut räkskalen i locket till matlådan.

En stilla undran bara.

Kineser

Vinden har vänt

Under de fem år vi bott i Shanghai har det varit en dramatisk utveckling på alla fronter. Gamla hus och ofta hela kvarter har rivits och ersatts av nya. Restauranger har öppnats och stängts. Tunnelbanenätet har fått en mängd nya linjer. Inflationen och löneutvecklingen har och är skyhög.

Inte bara det materiella har förändrats. En reflektion är över kinesernas matvanor. För fem år sedan hade de flesta västerländska restauranger, t.ex. områden som Xintiandi och finrestaurangerna på The Bund, en majoritet av västerländska gäster. Ofta bara ett fåtal eller inga kineser alls. Nu är det tvärt om. Kineserna har i takt med att inkomsterna stigit lärt sig att uppskatta västerländsk mat, bra service, dov belysning* och tända ljus. Kanske beror denna trend också på att många kineser återvänt hem till Kina efter några år i utlandet.

Likaså på flighterna till/från Europa så har andelen kineser kraftigt ökat jämfört med för ett par år sedan. Nu är det dom som åker till Europa och gör business (och köper bolag). Eller åker på shoppingresor för att handla dyra märkesvaror som annars är tokigt högt beskattade i Kina.

*För er som inte haft förmånen att besöka Kina: De flesta kinesiska restauranger har stark belysning, gärna från o-charmiga lysrör. En anledningen ska tydligen vara för att gästerna annars tror att restaurangen har något att “dölja”.

Kineser

Får endast användas i nödfall

Säg den Kina-blogg som inte tar upp lustiga skyltar. Jag har försökt undvika detta, men den här översättningen av 消火栓 (xiāo huÇ’ shuān) var så obskyr att det blir ett undantag.

Kineser

Betygshets

Det verkar finnas en lång vana av att som individ bli rankad i Kina. Redan i skolan används en form av topplista där läraren rangordnar eleverna från den bästa till den sämsta. Att hamna i toppen är säkert motiverande och uppmuntrande, men att hamna i andra änden av listan kan nog (ytterligare) hämma intresset för skolan för de som redan har svårt att lära sig. Oklart hur de tänkte här.

Det här med att betygsätta individer hänger faktiskt med till arbetsplatsen också. En av mina anställda tog på hennes utvecklingssamtal upp – helt seriöst menat – att hon ville att vi skulle införa ett rangordningssystem på företaget så att de skulle veta var de befann sig relativt sina kollegor. Jag dissade förslaget.

På många ställen i Kina ser du faktiskt organisationer som använder ett elektroniskt system för att utvärdera sina anställda. T.ex. den första person du träffar när du anländer till Kina – tulltjänstemannen som stämplar ditt pass – kan du betygsätta.

Till och med taxichaufförer får du ibland chans att betygssätta.

I sig är det kanske ett bra verktyg för chefer inom serviceföretag att utvärdera och utveckla sina anställda, men jag skulle inte bli förvånad om resultatet också sammanställs i listor och offentliggörs inom företaget.

Kineser

Karaoke 1.0

Till det behöver du ett PA-system, blädderblock och några vänner.

Och, ja just det, en liten man som kan dirigera och hålla takten.

Kineser

To get an injection

När någon av mina kinesiska kollegor eller bekanta blir förkylda besöker de omedelbart ett sjukhus för att få en injection. Trots att de vanligen kom tillbaka friska och krya dagen efter, så tog det ett tag innan jag förstod vad de menade med injection och insåg att det var antibiotika de fått. Snabbt och effektivt för den enskilda individen, men kanske inte helt genomtänkt ur ett större perspektiv.

Det finns en lång historik av och ett invant beteende hos kinesiska läkare av att injicera antibiotika (via dropp) mot enklare sjukdomar istället för att låta kroppens egna immunförsvar göra sitt jobb. Myndigheterna känner till riskerna med överdriven användning men menar på att uppsatta regler inte efterföljs.

En läkare som jag pratade med på Parkway Health berättade att många av de kinesiska patienterna kräver att få antibiotika, trots att hon via tester kund visa på att denna inte skulle ha någon verkan mot just deras åkomma.

Några siffror:

  • Ã…rligen tillverkas det 210 000 ton antibiotika i Kina (ca hälften till människor, resten till boskap).
  • En kines använder i snitt 10 ggr mer antibiotika än andra nationaliteter.
  • Ca 90% av de patienter som är intagna får antibiotika, mot 30% i väst. Dvs. de får antibiotika oavsett om det behövs eller ej.
  • Ca 80% av övriga patienter får antibiotika, mot 20% i väst.

Skrämmande. Föreställ er den dagen då bakterierna bestämmer sig för att bli resistenta.

Next »

Creeper MediaCreeper