Det kan knappast ha undgått någon att det tillverkas mycket kopior i Kina. Kopior av kläder, handväskor osv kopieras oftast för att få identiskt utseende med originalet, medan andra produkter som främst hemelektronik ofta blir imiterade och får namn som påminner om originalet, t.ex. SANSUMG. Så kallade Shanzhai.

Shanzhai (simplified Chinese: 山寨; pinyin: shānzhài) (alternative spelling shanzai or shan zhai) refers to Chinese imitation and pirated brands and goods, particularly electronics. Literally “mountain village” or “mountain stronghold”, the term refers to the mountain stockades of regional warlords or bandits, far away from official control.

Det som fascinerar mig med dessa produkter är att de ofta har mer funktionalitet än originalet. T.ex. har shanzhai-versionen av iPhone – en så kallad hiPhone – stöd för dubbla simkort. Den här kopian av iPad som jag hittade på CyberMart har redan inbyggd kamera, se överkanten, något som väntas komma först i nästa version av iPad från Apple.
2010-11-23 ipad shanzhai
Mitt intryck av dessa produkter är dock att kvaliteten är låg, operativsystemen långt ifrån lika användarvänliga som originalen och att batteritiden är kort. Inget för mig med andra ord.

På Shanghaiist finns fler shanzhais.