Det kan knappast ha undgtt ngon att det tillverkas mycket kopior i Kina. Kopior av klder, handvskor osv kopieras oftast fr att f identiskt utseende med originalet, medan andra produkter som frmst hemelektronik ofta blir imiterade och fr namn som pminner om originalet, t.ex. SANSUMG. S kallade Shanzhai.

Shanzhai (simplified Chinese: 山寨; pinyin: shānzhài) (alternative spelling shanzai or shan zhai) refers to Chinese imitation and pirated brands and goods, particularly electronics. Literally “mountain village” or “mountain stronghold”, the term refers to the mountain stockades of regional warlords or bandits, far away from official control.

Det som fascinerar mig med dessa produkter r att de ofta har mer funktionalitet n originalet. T.ex. har shanzhai-versionen av iPhone – en s kallad hiPhone – std fr dubbla simkort. Den hr kopian av iPad som jag hittade p CyberMart har redan inbyggd kamera, se verkanten, ngot som vntas komma frst i nsta version av iPad frn Apple.
2010-11-23 ipad shanzhai
Mitt intryck av dessa produkter r dock att kvaliteten r lg, operativsystemen lngt ifrn lika anvndarvnliga som originalen och att batteritiden r kort. Inget fr mig med andra ord.

P Shanghaiist finns fler shanzhais.