En kinesisk graviditet skiljer sig åt rätt mycket från svensk. Kanske inte biologiskt, men hur kvinnan och omgivningen beter sig. Det skulle gå att skriva hur många inlägg som helst om hur en graviditet i Kina fortlöper, men här följer en kort och generaliserande sammanfattning.

Första dagen de vet med sig att de är gravida sätter de på sig ett förkläde. Detta förkläde skyddar mot strålning från t.ex. monitorer och mobiltelefoner.
2011-02-22 preggo-kjol

De första månaderna har de rätt, enligt kinesisk arbetslagstiftning, att slippa jobba under en så kallad Embryo preservation period. Detta så att fostret fastnar ordentligt. För att fostret inte ska skaka loss använder sedan många speciella stötabsorberande skor. De börjar gå långsamt (ännu långsammare än tidigare) och deras män eskorterar ofta frun i tunnelbanan till och från jobbet. Makeup och tajta kläder undviks också, likaså att resa längre sträckor. Att flyga är otänkbart.

De jag har pratat med motiverar detta överbeskyddande beteende med att de bara får skaffa ett barn. De menar på att vi västerlänningar inte behöver vara lika beskyddande – vi får ju skaffa flera barn! Märkligt att vi skulle ta mindre väl hand om våra barn av den anledningen.

Nu till poängen. Det som är lite ironiskt, är att detta överbeskydderi till stor del försvinner när barnet är fött och möter, enligt mig, de verkliga farorna. Låt mig illustrera med ett exempel. Bilbarnstol är väldigt ovanligt i Kina. Oftast håller man i barnet eller låter det leka fritt (ungefär som man gjorde i Sverige för länge sedan).
2011-02-25 car safety

En kollega till mig äger bil och hon berättade att de alltid håller i sin 1-åring. Ibland kör hennes man till och med själv med deras barn lekandes på passagerarsätet. Detta är samma kollega som tidigare också hävdat de måste vara så rädda om sitt barn eftersom de bara får skaffa ett. När jag frågade varför de inte har bilbarnstol sa hon att “…men vi får ju bara skaffa ett barn och en bilbarnstol är så dyr. Ni västerlänningar kan ju däremot skaffa flera barn och kan återanvända bilbarnstolen”.

Logiskt, men ändå inte.