Jag gjorde nyligen en utflykt till Hangzhou som bland annat bjöd på två nya upplevelser. Den första var den nya järnvägsstationen i Hongqiao som främst används till de nya höghastighetstågen, de så kallade G-tågen. G står för gāotǐe (高铁), gāo=hög(hastighets), tǐe=järn(väg). Storleken på terminalen är imponerande och dimensionerad för att klara av extremt stora folkmassor. Detta till skillnad mot t.ex. tunnelbanestationen Peoples Square som byggdes för många år sedan vid en tidpunkt då arkitekten och stadsplaneraren knappast kunde föreställa sig hur många invånare Shanghai skulle ha en dag. Prova gärna att byta från linje ett till linje två i rusningstrafik så förstår du vad jag menar.

Den nya järnvägsstationen i Hongqiao ligger i direkt anslutning till flygplatsen, vilket gör det enkelt att byta från flyg för vidare resa med tåg, eller tvärt om. Dessutom går tunnelbanan dit också (linje 2 och linje 10). Bra stadsplanering!

Stationen har också stort utbud av restauranger och butiker vilket gör att den upplevs mer som en flygplansterminal än som järnvägsstation.

Den andra upplevelsen var att åka med det nya snabbtåget. G-tåg ser ut precis som vanliga D-tåg och är moderna, fräscha – och givetvis snabba. Hastigheten ligger omkring 350 km per timme. Sträckan Stockholm-Göteborg skulle ta ca 1,5 timme i denna hastighet.

Givetvis gick tåget exakt enligt tidtabell. Som alltid. Sug på den SJ.