Nr ngon av mina kinesiska kollegor eller bekanta blir frkylda besker de omedelbart ett sjukhus fr att f en injection. Trots att de vanligen kom tillbaka friska och krya dagen efter, s tog det ett tag innan jag frstod vad de menade med injection och insg att det var antibiotika de ftt. Snabbt och effektivt fr den enskilda individen, men kanske inte helt genomtnkt ur ett strre perspektiv.

Det finns en lng historik av och ett invant beteende hos kinesiska lkare av att injicera antibiotika (via dropp) mot enklare sjukdomar istllet fr att lta kroppens egna immunfrsvar gra sitt jobb. Myndigheterna knner till riskerna med verdriven anvndning men menar p att uppsatta regler inte efterfljs.

En lkare som jag pratade med p Parkway Health berttade att mnga av de kinesiska patienterna krver att f antibiotika, trots att hon via tester kund visa p att denna inte skulle ha ngon verkan mot just deras komma.

Ngra siffror:

  • Årligen tillverkas det 210 000 ton antibiotika i Kina (ca hlften till mnniskor, resten till boskap).
  • En kines anvnder i snitt 10 ggr mer antibiotika n andra nationaliteter.
  • Ca 90% av de patienter som r intagna fr antibiotika, mot 30% i vst. Dvs. de fr antibiotika oavsett om det behvs eller ej.
  • Ca 80% av vriga patienter fr antibiotika, mot 20% i vst.

Skrmmande. Frestll er den dagen d bakterierna bestmmer sig fr att bli resistenta.