I Kina behöver du ett kinesiskt körkort för att få köra bil. Ett internationellt kort (som fungerar i typ hela övriga världen) duger inte här så det du behöver göra är att konvertera ditt svenska körkort till ett kinesiskt. Så här gör du.

1. Översätt ditt körkort
Ã…k till Shanghai Interpreters Association eller Shanghai SISU Translation Service och få ditt körkort översatt. Det finns många bra översättningsföretag i Shanghai, men endast dessa två är godkända av Shanghai Vehicle Management Bureau. Kostnad 100 RMB.

2. Samla ihop dokument
Samla ihop och kopiera följande dokument.

  • Körkort + kopia (fram & baksida)
  • Pass + kopia av huvudsidan samt sidan med ditt residence permit
  • Temporary residence permit (lappen från polisstationen) + kopia
  • Visitkort med dina kontaktuppgifter och kinesiska namn (inte nödvändigt, men underlättar registreringen)

3. Registrera dig och gör hälsokontroll
Ã…k till Shanghai Vehicle Management Bureau. Det är nu det roliga börjar. Ironi.

1. Registrera dig. Gå till hus 10 (ligger 50 m till vänster efter huvudentrén) och ställ dig i kö. Se till att ha alla dokument och kopior med dig enligt ovan. Betala 40 RMB för fotografering.

2. Ta bilder. Mitt emot registreringen är fotostudion. Ställ dig i kö och vänta på din tur. Kom ihåg att ha ett stort leende på läpparna när de tar bilden.

3. Registrera dig för hälsokontroll. Gå till hus 9 (till vänster om hus 10) för att registrera dig. Först behöver du fylla i ett formulär som enbart är på kinesiska så det underlättar om du tar med dig någon som kan hjälpa till. De som jobbar där kan också hjälpa dig även om det sker något motvilligt. Ställ dig i kö, lämna in formulär och betala 60 RMB när det är din tur.

4. Gör hälsokontroll. Gå upp en våning i hus 9 och få din hörsel, syn, hjärta, m.m. testat. Precis som när du gör hälsokontrollen för ditt uppehållstillstånd så finns det ett rum för varje test. Snabbt och effektivt. Det är enkelt att se vilka rum du ska besöka, håll bara utkik efter köerna. När du fått sju olika stämplar är du klar och du kan gå till receptionen och få en sista stämpel på att du är godkänd.

5. Boka tid för teoriprovet. Gå till hus 1 (direkt till höger från huvudentrén) och ta dig till tredje våningen. Vid disk 40/41 lämnar du in alla papper och får en tid för provet. I regel ligger denna tidpunkt minst två veckor framåt i tiden.

Räkna med att du behöver ca 1,5-2 timmar för ovanstående procedur. Nu är förberedelserna klara. Nästa del handlar om hur du förbereder dig för teoriprovet.

Adresser:

Shanghai Interpreters Association
Rm. 1607, No. 1277 Beijing West Road (Xikang Lu)
上海市外事翻译工作者协会
北京西路1277号1607室(国旅大厦)
Tel. 021-6323 9910

Shanghai SISU Translation Service Co.
No. 100 Dong Tiyuhui Road (Dalian Xi Lu)
上海上外翻译总公司
东体育会路100弄3号
021-6323 9910

Driving License Issuing Authority, Shanghai Vehicle Management Bureau
1330 Hami Lu (Xinjin Lu)
上海交警总队车辆管理所
哈密路1330号,近新泾路
Öppettider 9-17
Tel: 021-6269 0606
Närmsta tunnelbana Shanghai Zoo (Linje 10), Utgång 1 mot Hami Lu