När du har varit och registrerat dig och fått en tid för teoriprovet är nästa steg att öva inför provet. Teoriprovet består av 100 frågor och du behöver svara rätt på 90 stycken för att bli godkänd. Totalt finns det ca 1 500 olika frågor i frågebanken.

Du kommer att behöva förbereda dig inför teoriprovet. Visst, säkert 80% av frågorna är triviala, men för att klara den sista tiondelen för att komma upp i 90% behöver du lära dig många av svaren utantill. Frågorna är dåliga eller rent av korkade i grunden och är dessutom dåligt översatta vilket gör de svåra att förstå. Ibland är också svaren svåra att förstå.

5.9.1.6 After a vehicle falls into water, the wrong method for the driver to rescue himself is to ________.
A. Close the window to prevent water from flowing into the vehicle
B. Immediately use hand to open the door
C. Let the water to fill up the driver’s cab so that the water pressure both inside and outside is equal
D. Use a large plastic bag to cover the head and tight the neck closely

Rätt svar: A. Du läste rätt. Med andra ord – den regel du lärt dig i tidig ålder om att inte trä plastpåsar över huvudet gäller inte i Kina.

Den lätta vägen att lära sig frågorna
Ladda ner appen China Drive i din telefon. (Tack för tipset J.) För 38 kronor får du alla frågor och du kan öva var du än befinner dig. Gå igenom alla frågorna en gång och gör sedan testet tills dess att du känner dig fullärd. Tyvärr är appen lite buggig och den hänger sig ibland, men den är ändå bättre än nästa alternativ.

Den långa vägen att lära sig frågorna
Ladda ner frågorna i Word-format och plugga. Lite tråkigare, lite svårare.

Vill du få en känsla för hur provet genomförs på plats kan du testa här

Teoriprovet görs på en dator längst upp i hus nummer 1 som ligger direkt till höger efter huvudentrén. Om du blir godkänd (vilket du borde bli) går du ner en våning till disk 40/41 och lämnar in dokumenten, därefter till disk 32-35 och betalar 40 RMB för teoriprovet och 15 RMB för själva körkortet. Några minuter senare får du körkortet i handen. Grattis – du får nu köra bil i Kina.