Ett smidigt sätt att hitta en ayi (hemhjälp) är att höra sig för i nätverket som till exempelvis via kollegor eller vänner om deras ayi känner till någon som letar jobb. Då får man på sätt och vis en referens på personen i fråga vilket kan kännas bättre än att släppa in en vilt främmande i hemmet.

Som nyinflyttad och utan nätverk är det svårare, men det finns mängder av agenturer som du kan anlita. En av dom är CCshanghai som vi använde för att hitta vår chaufför. Kort efter att vi kontaktat dom fick vi träffa tre kandidater varav en direkt kändes “rätt”.

Tänk på följande redan när ni förhandlar med er tilltänkta ayi:

  • Var tydliga med era/hennes krav och förväntningar, som vid vilken annan anställning som helst. Gå igenom vilka arbetsuppgifter som ska ingå och vilka som inte ska göra det*. Fortsätt ge henne återkoppling när hon börjat, det är bättre både för henne och för er.
  • Kom överens om att börja med en provanställning och definiera hur lång denna period ska vara (t.ex. två veckor). Känns det inte rätt – hitta en ny.
  • Det är praxis med 13 månadslöner i Kina, där den 13:e betalas i samband med kinesiska nyåret. Om hon börjar jobba efter juni brukar man i regel ge en halv extra månadslön. Kom överens om detta innan hon börjar.

I regel är engelskanivån på en ayi relativ låg eller obefintlig (även om det finns de som har tur och hittar undantagen). Med andra ord – ha låga förväntningar när du börjar leta. För att lättare kommunicera kan du ta hjälp av Google translate, ordbok eller en app i mobilen.

De flesta brukar ge husnyckeln direkt till ayin så att hon kan komma/gå själv enligt schema. Dessutom kan hon vattna blommorna när ni är borta och fylla skafferiet och kylen innan ni kommer tillbaka till Shanghai efter semestern. Jag har aldrig hört talas om någon som blivit bestulen av ayin.

* Vår första ayi var t.ex. väldigt bestämd med att hon under inga omständigheter kommer att tvätta utsidan på våra fönster. Vår lägenhet låg på 25:e våningen. Med anledning av att hon ens tog upp frågan till diskussion, så misstänker jag att någon av hennes tidigare arbetsgivare hade bett om det. Vi gick med på hennes krav.