Ett smidigt stt att hitta en ayi (hemhjlp) r att hra sig fr i ntverket som till exempelvis via kollegor eller vnner om deras ayi knner till ngon som letar jobb. D fr man p stt och vis en referens p personen i frga vilket kan knnas bttre n att slppa in en vilt frmmande i hemmet.

Som nyinflyttad och utan ntverk r det svrare, men det finns mngder av agenturer som du kan anlita. En av dom r CCshanghai som vi anvnde fr att hitta vr chauffr. Kort efter att vi kontaktat dom fick vi trffa tre kandidater varav en direkt kndes “rtt”.

Tnk p fljande redan nr ni frhandlar med er tilltnkta ayi:

  • Var tydliga med era/hennes krav och frvntningar, som vid vilken annan anstllning som helst. G igenom vilka arbetsuppgifter som ska ing och vilka som inte ska gra det*. Fortstt ge henne terkoppling nr hon brjat, det r bttre bde fr henne och fr er.
  • Kom verens om att brja med en provanstllning och definiera hur lng denna period ska vara (t.ex. tv veckor). Knns det inte rtt – hitta en ny.
  • Det r praxis med 13 mnadslner i Kina, dr den 13:e betalas i samband med kinesiska nyret. Om hon brjar jobba efter juni brukar man i regel ge en halv extra mnadsln. Kom verens om detta innan hon brjar.

I regel r engelskanivn p en ayi relativ lg eller obefintlig (ven om det finns de som har tur och hittar undantagen). Med andra ord – ha lga frvntningar nr du brjar leta. Fr att lttare kommunicera kan du ta hjlp av Google translate, ordbok eller en app i mobilen.

De flesta brukar ge husnyckeln direkt till ayin s att hon kan komma/g sjlv enligt schema. Dessutom kan hon vattna blommorna nr ni r borta och fylla skafferiet och kylen innan ni kommer tillbaka till Shanghai efter semestern. Jag har aldrig hrt talas om ngon som blivit bestulen av ayin.

* Vr frsta ayi var t.ex. vldigt bestmd med att hon under inga omstndigheter kommer att tvtta utsidan p vra fnster. Vr lgenhet lg p 25:e vningen. Med anledning av att hon ens tog upp frgan till diskussion, s misstnker jag att ngon av hennes tidigare arbetsgivare hade bett om det. Vi gick med p hennes krav.