Tidigare i veckan fick vi veta hur lite någon annans liv egentligen var värt när en tvååring blev överkörd två gånger, ignorerad av 18 personer och senare avled av skadorna. Det finns säkert orsaker, om än inte ursäkter, till varför folk inte vågar ingripa men jag tänker inte spekulera i det här.

Man kunde ju tro att denna ignorans främst gäller andras liv, men allt som oftast ser jag hur orädda kineserna, t.ex. fönsterputsarna, är om sina egna liv. I veckan såg jag ett nytt skräckexempel när säkerhetslinan (den som används om det huvudsakliga repet skulle brista) hade fransats upp.

När jag vänligt poängterade detta för fönsterputsaren och sa att jag tycker det ser farligt ut (måste vara typiskt svenskt beteende), viftade han nonchalant bort min oro och menade på att säkerhetslinan aldrig används. Han hänger ju i det andra repet.

Märkligt resonemang det där. Framförallt när man hänger 120 meter upp i luften.