Det verkar finnas en lng vana av att som individ bli rankad i Kina. Redan i skolan anvnds en form av topplista dr lraren rangordnar eleverna frn den bsta till den smsta. Att hamna i toppen r skert motiverande och uppmuntrande, men att hamna i andra nden av listan kan nog (ytterligare) hmma intresset fr skolan fr de som redan har svrt att lra sig. Oklart hur de tnkte hr.

Det hr med att betygstta individer hnger faktiskt med till arbetsplatsen ocks. En av mina anstllda tog p hennes utvecklingssamtal upp – helt serist menat – att hon ville att vi skulle infra ett rangordningssystem p fretaget s att de skulle veta var de befann sig relativt sina kollegor. Jag dissade frslaget.

P mnga stllen i Kina ser du faktiskt organisationer som anvnder ett elektroniskt system fr att utvrdera sina anstllda. T.ex. den frsta person du trffar nr du anlnder till Kina – tulltjnstemannen som stmplar ditt pass – kan du betygstta.

Till och med taxichauffrer fr du ibland chans att betygsstta.

I sig r det kanske ett bra verktyg fr chefer inom servicefretag att utvrdera och utveckla sina anstllda, men jag skulle inte bli frvnad om resultatet ocks sammanstlls i listor och offentliggrs inom fretaget.