Under de fem r vi bott i Shanghai har det varit en dramatisk utveckling p alla fronter. Gamla hus och ofta hela kvarter har rivits och ersatts av nya. Restauranger har ppnats och stngts. Tunnelbanentet har ftt en mngd nya linjer. Inflationen och lneutvecklingen har och r skyhg.

Inte bara det materiella har frndrats. En reflektion r ver kinesernas matvanor. Fr fem r sedan hade de flesta vsterlndska restauranger, t.ex. omrden som Xintiandi och finrestaurangerna p The Bund, en majoritet av vsterlndska gster. Ofta bara ett ftal eller inga kineser alls. Nu r det tvrt om. Kineserna har i takt med att inkomsterna stigit lrt sig att uppskatta vsterlndsk mat, bra service, dov belysning* och tnda ljus. Kanske beror denna trend ocks p att mnga kineser tervnt hem till Kina efter ngra r i utlandet.

Likas p flighterna till/frn Europa s har andelen kineser kraftigt kat jmfrt med fr ett par r sedan. Nu r det dom som ker till Europa och gr business (och kper bolag). Eller ker p shoppingresor fr att handla dyra mrkesvaror som annars r tokigt hgt beskattade i Kina.

*Fr er som inte haft frmnen att beska Kina: De flesta kinesiska restauranger har stark belysning, grna frn o-charmiga lysrr. En anledningen ska tydligen vara fr att gsterna annars tror att restaurangen har ngot att “dlja”.