Under de fem år vi bott i Shanghai har det varit en dramatisk utveckling på alla fronter. Gamla hus och ofta hela kvarter har rivits och ersatts av nya. Restauranger har öppnats och stängts. Tunnelbanenätet har fått en mängd nya linjer. Inflationen och löneutvecklingen har och är skyhög.

Inte bara det materiella har förändrats. En reflektion är över kinesernas matvanor. För fem år sedan hade de flesta västerländska restauranger, t.ex. områden som Xintiandi och finrestaurangerna på The Bund, en majoritet av västerländska gäster. Ofta bara ett fåtal eller inga kineser alls. Nu är det tvärt om. Kineserna har i takt med att inkomsterna stigit lärt sig att uppskatta västerländsk mat, bra service, dov belysning* och tända ljus. Kanske beror denna trend också på att många kineser återvänt hem till Kina efter några år i utlandet.

Likaså på flighterna till/från Europa så har andelen kineser kraftigt ökat jämfört med för ett par år sedan. Nu är det dom som åker till Europa och gör business (och köper bolag). Eller åker på shoppingresor för att handla dyra märkesvaror som annars är tokigt högt beskattade i Kina.

*För er som inte haft förmånen att besöka Kina: De flesta kinesiska restauranger har stark belysning, gärna från o-charmiga lysrör. En anledningen ska tydligen vara för att gästerna annars tror att restaurangen har något att “dölja”.