Det är väl ingen direkt nyhet att luften i Shanghai är dålig. 18 miljoner människor, X miljoner bilar och ett antal närliggande fabriker gör sitt till. Ytterligare en bidragande orsak är att drivmedel som säljs håller låg kvalitet eftersom den är billigare att köpa in. Nyligen har dock har 90-oktanig bensin börjat fasas ut för att få bort de värsta partiklarna.

I många medier (t.ex. Shanghaiist, Clean Air Initative) rapporteras att API (Air Pollution Index) i Shanghai ligger omkring 200. Det är en rätt bra bit ifrån Shanghai’s egna mätningar som kan följas på Shanghai Environment Education Centre. Oavsett vilken källa som har rätt så har Shanghai ett högt API.

Hur ser jag på det här? Det mesta i livet är farligt och man kan inte gå omkring och oroa sig för allt. SvD skrev häromdagen att stockholmarnas livslängd förkortas med sju månader på grund av luftföroreningar. Hur mycket förkortas då livet i Shanghai? Jag anser nog att det är bättre att leva ett aningen kortare men desto mer innehållsrikt liv än ett långt och tråkigt.

I vilket fall. Det skadar ju inte att minimera riskerna så för en tid sedan skaffade vi en luftrenare, en Lightair, till sovrummet där ju faktiskt en stor del utav dygnet spenderas. Främst med tanke på vår kommande familjemedlem.

Till skillnad från andra luftrenare som har filter så jobbar Lightair med en form av statisk elektricitet för att få bort de minsta partiklarna – de som verkligen gör skada. Renaren skickar ut negativa joner som fastnar i de smutsiga partiklarna i luften. Den
positivt laddade kollektorn drar därefter till sig de negativt laddade partiklarna och renar på så sätt luften. Helt ljudslöst.
2009-08-22 lightair

Närbild på kollektorn.
2009-08-22 lightair before

Kollektorn efter två veckors användande. Otäckt.
2009-08-22 lightair after

PS. Sett i ett större perspektiv är rädslan i Stockholm överdriven och det finns större risker än den dåliga luften. I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard behandlas just fenomenet med denna överdrivna rädsla. Läs den!