Är du på väg till Shanghai för första gången och behöver tips på vad man ska se och göra? Förutom alla “måsten” du läser om i guideboken presenteras här några personliga favoriter du inte bör missa. Listan är utan inbördes ranking.

Bo i Shanghai? Läs home delivery-guiden för en bekvämare vardag.
Shoppa i Shanghai? Läs shopping-guiden.

Urban Planning Exhibition Center

Ett intressant museum som visar hur Shanghais utveckling har sett ut och framtida stadsplanering. Har en gigantisk modell av Shanghai som måste ses. Kineserna gör inget halvdant.
www.supec.org/english/english_page.htm
 

Haiku by Hatsune

En japansk restaurang med stans bästa sushi. Efter ett besök här kommer du inte vilja äta sushi i Sverige igen.
www.smartshanghai.com/venue/2840/Haiku_by_Hatsune_shanghai
 

Matlagningskurs

Lär dig laga kinesisk mat. Gå ihop upp tre personer och ha en privat kurs.
www.chinesecookingworkshop.com
 

Brunch

Se till att vara i Shanghai över en helg och upplev en ordentlig söndagsbrunch med free flow champagne. The Westin är populärast och erbjuder även underhållning i form musik och akrobatik. Även JW Marriot och Le Meridien är populära.
www.smartshanghai.com/events/dining/?tag=brunch
 

Skybar

Ett besök i Shanghai är inte fullständigt förrän du besökt en skybar med utsikt över The Bund och Pudong (den berömnda skylinen med tv-tornet). Besök Vue-Bar, Jin Mao, Shanghai World Financial Tower eller Horizen.
 

Ät, drick och festa

Shanghai erbjuder ett av asiens bästa restaurang- och uteliv och du kan festa i princip dygnet runt. Det finns ett brett utbud av ställen för alla typer av smaker och plånböcker men det är svårt att ge några specifika tips utan att veta just din smak.
 

The Flying Chef

Om du har förmånen att besöka bekanta i Shanghai rekommenderar jag en hemma-kväll med The Flying Chef. Han handlar mat och kommer hem och lagar den på plats. Dessutom serverar och diskar han efter sig. Allt ni behöver göra är att boka ett par dagar i förväg och bestämma vilka rätter ni vill äta.
www.flyingchef.cn
 

Lupu bridge

Bestig Lupu bridge (världens största bågbro) och få överblick över området för världsutställningen 2010; expot.
www.smartshanghai.com/venue/2483/Shanghai_Climb_-_Lupu_Bridge_Sightseeing_shanghai
 

Tianzifang/Taikang Lu

Ett område fyllt med restauranger, caféer, butiker och konstgallerior i mysiga gamla kvarter. Området utvecklas och förändras kontinuerligt med nya ställen.
www.smartshanghai.com/listings/?area=Taikang_Lu
 

French Concession

De gamla franska kvarteren med vackra art-deco hus i frodiga allér. Läs guidboken för förslag på vandringar. Området har många mysiga restauranger, caféer, barer och butiker och bör upplevas dagtid såväl som kvällstid.
 

ERA: Intersection in Time

Jag har aldrig varit en stor fan av akrobatik, men denna show imponerade både på mig och alla de gäster som besökt oss genom åren. Det finns biljetter i många olika prisklasser. Undvik de dyraste – man ser bra från alla rader.
www.smartshanghai.com/venue/1696/Shanghai_Circus_World_shanghai
 

Teppanyaki

Besök en av stans många teppanyaki-restauranger där du sitter vid ett stekbord och får maten tillagad medan du tittar på. Gott och spännande om du aldrig provat tidigare. Välj All inclusive och du får free flow dryck också.
www.smartshanghai.com/listings/restaurants/teppanyaki/
 

Matgator

Det finns många små matgator fulla av små restauranger och stånd med lokal mat. De är fyllda av folkliv, matos och minst sagt kaotiska. Ät så mycket du vågar. Mina två favoriter är Sanpailou Lu och Shouning Lu. Den senare är specialiserad på skaldjur och upplevs bäst kvällstid efter sjutiden. Läs mer.
 

 

Har tipsen varit användbara? Lämna gärna en kommentar med dina erfarenheter.