Archive for October, 2010

Helg

Fartfylld combo

Vill man göra utekvällen mer spännande kan man ta sig till en av Shanghais go cart-banor där, för att citera SmartShanghai, drinking and driving is by no means discouraged — in fact, it’s expected.

Nyligen var vi och kartade vid Changfeng Park. Från baren på andra våningen kan man släcka törsten mellan heaten, med bra utsikt över helan banan.
2010-05-29-bar och gocart shanghai-2

Enda säkerhetskravet är säkerhetsbälte (när man kör alltså, inte i baren). Det finns ingen promillegräns eller hjälmtvång vilket är upplagt för mycket action. Vi är från Sverige så vi använder förstås hjälm.
2010-05-29-bar och gocart shanghai-1

Evenemang

Nedräkningen har börjat

Nu på söndag slutar världsutställningen i Shanghai 184 dagar efter öppningen. Målet med 70 miljoner besökare har uppnåtts, delvis tack vare bra logistik av oändliga busslaster från landsbygden.

För ett par dagar sedan var jag där för att få en sista titt. Då hade expot ca en miljon dagliga besökare. SAIC-General Motors paviljong, som ska vara en av de bättre, hade fem (!) timmars kö. För mig helt otänkbart. Jag tror man behöver vara kines för att klara av en sådan väntan.
2010-10-19-Shangha Expo-1

Istället för att att köa till de populära paviljongerna tittade vi bland annat på ett av alla karnevalståg som dagligen går genom området.
2010-10-19-Shangha Expo-2

Dessutom betade vi av ett 15-tal av de mindre populära paviljongerna, som t.ex. Nordkorea med sin tveksamt träffsäkra slogan Paradise for people.
2010-10-19-Shangha Expo

Här ett urval foton från kvällen; Svenska paviljongen med Lupu bridge i bakgrunden.
2010-10-19-Shangha Expo

Norska paviljongen
2010-10-19-Shangha Expo

Sydkoreas
2010-10-19-Shangha Expo

Saudiarabiens
2010-10-19-Shangha Expo

Sist. Och störst. Kinas. Ingen paviljong fick vara i närheten av samma storlek som Kinas, vilket är förståeligt.
2010-10-19-Shangha Expo
2010-10-19-Shangha Expo
2010-10-19-Shangha Expo

Sista veckan kostar biljetterna 40 RMB extra, vilket är positiva nyheter för er som vill dit en sista gång – antalet besökare är “bara” 400 000 per dag.

Evenemang

Middag med Victoria & Daniel

Något positivt med att jobba i Shanghai är att man får möjlighet att träffa/lyssna/prata med en del offentliga, mer eller mindre intressanta, personer som kommer hit på besök. Under min tid här har jag bland annat mött Marcus Wallenberg, Hans Rosling, Carl Cederschiöld, Albert Koch, Annika Falkengren, Lars Danielsson, Mikael Wolf, Klas Eklund och Sten Tolgfors.

Nu senast var Lina och jag på middag med kronprinsessan Victoria och prins Daniel när de var här på statsbesök…
2010-10-14 Victoria och Daniel
Bild från http://bakomkulisserna.svenskdam.se

…tillsammans med ca 200 andra noggrant utvalda gäster.
2010-10-14-victoria daniel shanghai-1

Middagen hölls på nyöppnade Waldorf-Astoria på bunden. Ett imponerande hotell med en bra bar (Long bar).
2010-10-14-victoria daniel shanghai-1

Maten var över all förväntan. Har aldrigt fått så bra mat i ett sådant stort sällskap.
2010-10-14-victoria daniel shanghai-1

Kronprinsessparet gav ett bra intryck och tog sig tid att hälsa och prata intresserat med alla gäster när de anlände. Om de inte hade behövt lämna kvällen tidigt för att flyga hem hade jag bjudit med dom på traditionell karaoke.

Vardagen

Lika varmt inne som ute

Det här måste vara den tidpunkt på året då minst elektricitet förbrukas i Shanghai. Med en utetemperatur på runt 20 grader behöver man varken använda luftkonditioneringen för kyla eller värme, dessutom är det skönt att slippa surret från den. Synd att denna period vanligen bara håller i sig ett par veckor.

Här ett foto från i våras då frisören på Jiashan Lu / Yongjia Lu värmer sig i telefonkiosken. Hans salong är till höger i bild.
2010-10-24 cold outside

Baby

Noel i rampljuset

Noel har ju gjort ett par modelljobb tidigare, bland annat för bilbarnstolar. Häromdagen var det dags för hans första reklamfilm som var för ett nytt blöjmärke som ska lanseras i Kina.

Studion låg ca en timme från Shanghai och bakom kamerorna var det ca 30 personer, bland annat kameramän, fotografer, ljussättare, scenbyggare, städare och en nervös pappa – ni som har barn vet hur svårt det är att få en ettåring att göra saker på beställning.
2010-10-20-noel in studio-1

Interiören kunde lika gärna (som Karin och Mattias redan uppmärksammat) använts till en IKEA-reklam, då i princip alla möbler och rekvisita kom därifrån. Det är intressant att miljön och huvudpersonen kommer från väst då filmen riktar sig mot kinesiska kunder.

Raska steg av far (för att försvinna ur bild) och son efter release från utgångsläget.
2010-10-20-noel in studio-2

Totalt togs närmrare tio olika scener och varje gång de sa “next” var en lättnad. Studion var otrolig varm av alla lampor, så Noel höll sig varm och pappa svettig. Här ett kort avbrott i leka-med-bollar-scenen.
2010-10-20-noel in studio-3

Noel och regissören går igenom resultatet och båda är nöjda med dagen. Det tog nästan 10 timmar inklusive avbrott för sov- och grötpauser. A-barn som Noel är skötte han sig galant hela tiden utan något gnäll eller gråt. Det ni!
2010-10-20-noel in studio-4

Om ungefär en månad ska filmen börja visas på TV. Så snart jag får tag på en kopia ska jag lägga ut den på bloggen.

Kineser

Problemlösning

Om man går en så kallad cross culture-kurs får man lära sig om skillnader och likheter mellan hur vi (västerlänningar) och kineser/asiater tänker och agerar i olika situationer.

Något man får lära sig är att vi gärna tar itu med ett problem, medan en kines (eller asiat) gärna går runt problemet och hittar alternativa tillvägagångssätt för att undvika ta itu med själva orsaken till problemet.
eastwest_problem

T.ex. tyckte fastighetsskötaren där vi bodde tidigare att vi skulle använda doftspray i badrummet för att ta bort stanken från vårt läckande avlopp (det var hans andra förslag, hans första förslag var att vi bara skulle använda vårt andra badrum – vi hade ju två!).

Ett annat (allvarligare) exempel som jag uppmärksammat är att nödutgångarna i shoppinggallerian Times Square på Huai Hai Lu blockeras (med ståldörr) när det regnar ute eftersom regnvatten annars rinner in i källaren. Varför inte fixa avloppen istället?

Hoppas det inte regnar samtidigt om det någon gång skulle börja brinna.

Next »

Creeper MediaCreeper