Archive for December, 2007

Helg

Ã…rets julklapp…

måste vara den här fina näsduks-asken som vår Ayi (uttalas ajji och betyder hemhjälp) pysslat ihop av pärlor och snören. Två dagar tar det att göra en ask, eller om det tog en dag att göra två askar, jag förstod inte så bra. Jag undrar vad hon skall få av oss i julklapp.
2007-12-25-julklapp.jpg
Nu är vi “hemma” i Sverige för ett fira jul och mellandagar men redan på söndag kommer vi att åka tillbaka för att fira nyår med Johan, Maria & kompisar från Sverige. God fortsättning på er!

PS. hon kan göra fler på beställning…

Hemma

Rätt hett!

Nu när kylan kommit till Shanghai har vi fått uppleva vad dålig isolering och glipor runt dörrar och fönster innebär. Veckans inköp har således varit extra element till badrummen och köket. Utbudet av element är stort (uppskattningsvis 50 olika modeller) så jag drar slutsatsen att fler än vi har kallt hemma.
2007-12-14-element-ett.jpg
Eftersom expiditerna inte pratade engelska fick vi ett bra tillfälle att praktisera våra kunskaper i mandarin genom att fråga “hen hao ma?” och peka på ett element. Rätt meningslöst eftersom alla element vi pekade på var “mycket bra”. Det slutade med att vi valde efter färg och form.
2007-12-14-element.jpg

Blandat

Som hemma fast borta

Det sägs att allt är möjligt i Kina. Ju längre tiden går desto mer tror jag det stämmer. Idag hittade jag en kinesisk version av Josef Fares film Kopps i ett lokalt dvd-stånd! Fimen kostade 12 RMB (ca 11 SEK) mot de 8 vi brukar betala för en dvd i toppklass. Det återstår att se hur bild- och översättningskvaliteten är.
2007-12-13-kopps.jpg

Hemma

Made in China?

Julen närmar sig och Shanghai blir mer pyntat för var dag som går. Framför vartenda varuhus står en pyntad gran, den ena glittrigare än den andra, och även i komplexet där vi bor har de anammat julseden. Framför varje port har de placerat en sån här figur (den till höger alltså) som börjar spela och dansa när någon passerar. Kusligt.
2007-12-09-julpynt.jpg

Blandat

Koreansk karaoke

I veckan som varit besökte jag Seoul för ett par dagars jobb. Jag fick ett positivt intryck av stan som var både mer utvecklad, hade bättre trafik (bilar stannar för rött!) och mer kuperat landskap. På kvällen blev det utgång med traditionell koreansk mat som bl.a. kimchi.
2007-11-28-korea.jpg
Kvällen avslutades med karaoke i en trång och rökig källarlokal. Kall öl serverades från ägarens ryggsäck eftersom de inte får servera alkoholhaltiga drycker. När musiken gick igång tonades belysningen ner och diskokulan började snurra. Hur hypat som helst. Faktiskt första gången som jag är på en riktig asiatisk karaokeklubb, kanske också den sista. Vi i vår släkt är inte kända för vår sångbegåvning.
2007-11-28-korea-2.jpg

Creeper MediaCreeper