Archive for May, 2011

Kineser

Hår i Hangzhou

Sprang på två kvinnor i Hangzhou som hade långt hår. Riktigt långt hår.

Vad jag hörde hade de låtit håret växa i över trettio år. Vad jag däremot inte hörde var varför de sparade håret.

Kanske tillhör de någon av Kinas minoritetsbefolkningar. Någon som vet?

Utflykt

Den nya trafikhubben

Jag gjorde nyligen en utflykt till Hangzhou som bland annat bjöd på två nya upplevelser. Den första var den nya järnvägsstationen i Hongqiao som främst används till de nya höghastighetstågen, de så kallade G-tågen. G står för gāotǐe (高铁), gāo=hög(hastighets), tǐe=järn(väg). Storleken på terminalen är imponerande och dimensionerad för att klara av extremt stora folkmassor. Detta till skillnad mot t.ex. tunnelbanestationen Peoples Square som byggdes för många år sedan vid en tidpunkt då arkitekten och stadsplaneraren knappast kunde föreställa sig hur många invånare Shanghai skulle ha en dag. Prova gärna att byta från linje ett till linje två i rusningstrafik så förstår du vad jag menar.

Den nya järnvägsstationen i Hongqiao ligger i direkt anslutning till flygplatsen, vilket gör det enkelt att byta från flyg för vidare resa med tåg, eller tvärt om. Dessutom går tunnelbanan dit också (linje 2 och linje 10). Bra stadsplanering!

Stationen har också stort utbud av restauranger och butiker vilket gör att den upplevs mer som en flygplansterminal än som järnvägsstation.

Den andra upplevelsen var att åka med det nya snabbtåget. G-tåg ser ut precis som vanliga D-tåg och är moderna, fräscha – och givetvis snabba. Hastigheten ligger omkring 350 km per timme. Sträckan Stockholm-Göteborg skulle ta ca 1,5 timme i denna hastighet.

Givetvis gick tåget exakt enligt tidtabell. Som alltid. Sug på den SJ.

Kineser

Går nog bra för Apple

Med en snabbt växande medelklass som dessutom blir alltmer förmögen och kräsen, borde Apples försäljning gå fantastiskt bra i Kina. Deras produkter syns och används överallt, trots sitt höga pris jämfört med många andra märken.

Apple – en vanlig syn i Shanghais tunnelbana (här iPhone 4, iPhone 4 och iPad).

Kineser

Tiger-mamman talar

Jag snubblade över en intressant men skrämmande artikel på Wall Street Journal; Why Chinese Mothers Are Superior. Den är några månader gammal, har närmare 9000 kommentarer, och läsvärd om du inte redan läst den: Why Chinese Mothers Are Superior.

Jag tycker artikelförfattaren ger ett bättre intryck på Youtube än i artikeln.
http://www.youtube.com/watch?v=E_GdZFyIE_Q

Baby

Mer barnarbete

Noel’s modellkarriär har legat lågt på sistone, men här kommer en bild från det senaste jobbet vi gjorde i början av April för ett känt blöjmärke. Denna bild kommer pryda blöjförpackningen i Kina, Taiwan, Hong Kong och eventuellt också Macau och Thailand.

Det som är lite fascinerande är att bilden egentligen är ett fotomontage av ett antal bilder. Eftersom det var svårt (läs omöjligt) att få honom att posera i denna ställning – och le samtidigt – har de tagit en bra bild på ansiktet, en på högerarmen, ett sträckt högerben osv. och klippt ihop honom. Det är så man gör nuförtiden. I alla fall med barn.

Kineser

Läggdags

Jag har sett många kineser i pyjamas respektive hundar med kläder, men aldrig en hund i pyjamas. Förrän idag.

Next »

Creeper MediaCreeper