Archive for August, 2011

Evenemang

Kräftskiva den 17:e?

Detaljerna kring Handelskammarens årliga kräftskiva är klara, läs mer här. Bra tillfälle för dig som är ny i stan att lära känna andra svenskar.

Shopping

Rabatter i Kina

Dagens inlägg handlar om rabatter. Rabatter som i realisation. När en butik i väst har rea anges som bekant hur många procent rabatt en vara har. I Kina är det tvärtom. Här anges istället hur stor del av det ordinarie priset varan kostar. Ologiskt kan tyckas, men i det här fallet är kineserna faktiskt smartare än vi. Låt mig förklara varför.

En vara som kostar 200 RMB erbjuds med 30% rabatt. För en västerlänning anges rabatten med 30% och du räknar antagligen ut priset i följande två steg
   1. 200 * 30% = 60
   2. 200 – 60 = 140
alternativt räknar du kanske
   1. 100% – 30% = 70%
   2. 200 * 70% = 140

I Kina anges motsvarande rabatt med 7. De gör således följande beräkning för att få fram priset.
   200 * 70% = 140

De facto behöver de bara göra en beräkning vilket är både snabbare och enklare. Och smartare.

Video

Ytterligare en video

Här kommer nästa video från Christian med scener från främst Huangshan (Gula Bergen), Fuxing Park och fiskmarknaden på Tongchuan Lu. Vacker film, eller hur?

© Christian Sabe

Kineser

Vi är alla så lika, men ändå inte

-Tänk er att ni har fredagsfika med era kinesiska kollegor.
-Tänk er att ni berättar med en skämtsam ton och tydlig ironi i rösten att ni hört att man blir längre om man spelar mycket basket och att många därför sätter sin son på basketträning för att han ska växa sig lång och ståtlig.
-Tänk er att det blir alldeles tyst i rummet och ingen förstår varför detta skulle vara roligt.
-Tänk er att alla börjar argumentera för att man visst blir längre av att spela basket.

Detta hände mig idag. Jag kommer nog aldrig förstå mig på kineser.

Basket mellan höghusen i Hong Kong, 2009

Blandat

InBeijing Bulletin – om Kina på svenska

På InBeijing Bulletin kan du läsa regelbundna nyheter om händelser i och runt Kina. Artiklarna är välskrivna och ger en mer utförlig bild än i de svenska dagstidningarna. Således något för dig som är intresserad av vad som verkligen händer i Kina, men kanske inte kan läsa lokala dagstidningar eller följa “snacket” på stan. Läs den nu: http://inbeijing.se/bulletin

Evenemang

Handelskammarens årliga kräftskiva

Swedish Chamber och Svenska Klubben i Shanghai anordnar kräftskiva lördagen den 17:e september. Läs mer här. Om du bor i Beijing kan du också gå på kräftskiva samma dag.

Next »

Creeper MediaCreeper