Archive for September, 2011

Evenemang

If you live more you die less

Shanghai är staden som aldrig sover. Det finns alltid något på gång och när du tröttnat på sena utekvällar med tillhörande bakfulla dagar kan du sysselsätta dig med att titta på konserter i världsklass eller sportevenemang. Nästa vecka börjar till exempel tennisen. Det finns två bra siter för att se vad som är på gång och för att köpa biljetter;

http://www.culture.sh.cn/English

http://www.mypiao.com/shanghai

I lördags var vi på Cirque du Soleil (där vi sprang på Sara och Micke) och på onsdag blir det Ultimate Broadway.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans. Lev i nuet!

Trafik

Lätt att hitta rätt

Det händer ibland att jag reflekterar över saker som är ovanligt genomtänkta i Mittens Rike. Gatuskyltar är ett sådant exempel. I hela Shanghai är skyltarna både på kinesiska och engelska och det är lätt som nykomling att ta sig omkring. Utöver att de är tvåspråkiga anges också riktningen på gatan, det vill säga om den går i nord-sydlig eller öst-västlig riktning. I regel anges också husnummer-intervall på skyltarna.

Den sista finessen är en röd eller grön prick som anger när gatan börjar eller slutar i korsning där du står, vilket är användbart när en gata helt byter namn efter en korsning (vilket händer allt som oftast) eller t.ex. övergår från Huai Hai Middle Road till Huai Hai East Road. I det senare fallet börjar husnumreringen om.

I Stockholm anges namn, gatunummer och kvarter. Kvarter må vara intressant för vissa, men inte så användbart när man försöker hitta någonstans.

Shanghai – Stockholm
1-0

Tillägg: Ni som är uppmärksamma har säkert redan upptäckt tvättlinan som är knuten i skylten.

Evenemang

Tillbaka till skolbänken!

The Expat Learning Center (ELC) anordnar engelskspråkiga kurser i Shanghai med ett stort utbud av kurser att välja mellan. Trots att jag länge har känt till ELC har det aldrig blivit av att jag anmält mig till något. Förrän nu. I början av oktober kommer jag att börja en fortsättningskurs i fotografering.

Mat

Nu är det slut

Det var ju så bra. Det mesta gick att få tag på.

Så fort någon form av hemlängtan uppstod kunde man göra ett snabbt besök och inventera förrådet med en Marabou chokladkaka, lite Ahlgrens bilar, en tub Kalles kaviar och polarbröd.

Sen hände något. Plötsligt började liknande produkter dyka upp bredvid de välkända förpackningarna.

I början var det lite charmigt. Men sen försvann stenbitsromen. Och därefter byttes Abbas senapssill ut mot lokalproducerad sill som både var hård och svårtuggad, smakade dåligt och till råga på allt hade en oaptitlig förpackning i plast. Chokladkakorna, som är förpackade i något som väcker minnen om Konsums’s Blåvitt till liv, påminner mer om dålig blockchoklad i smaken än något annat.

Enligt mina källor är de här för att stanna. IKEA – en av Sveriges största exportörer av mat och den bästa källan för oss utlandssvenskar att få tag på mat hemifrån – ska byta ut hela sitt sortiment mot produkter med sitt egna varumärke; IKEA FOOD. Alla kända varumärken håller nu på att fasas ut vartefter de tar slut. Osten är redan slut. Katastrof.

Varför? Givetvis för att marginalerna är bättre på “egna” varor.

Jag hoppas mina källor är felunderrättade. Om inte, så kan vi bara hoppas att försäljningen dalar så pass mycket i matbutiken att de väljer att gå tillbaka till mångfalden igen. Med produkter som både smakar och ser bra ut.

Baby

10 timmar på 15 sekunder

Här följer reklamfilmen som Noel spelade in för snart ett år sedan för ett nytt lokalt blöjmärke.

Om jag sett den på TV? Faktiskt, men eftersom jag i princip aldrig tittar på kinesisk TV så var det av en ren tillfällighet. De hände när Christian och jag var i Gula Bergen och fick fotmassage på hotellet och vi slog på TVn. Bara några sekunder efteråt börjar reklam och filmen visas.

Det var nog menat att jag skulle se få se filmen.

Trafik

Tunnelbanan i Shanghai

Tunnelbanesystemet i Shanghai har expanderat kraftigt de senaste åren. Det är nu så täckande och smidigt färdmedel att många taxichaufförer beklagar sig över att deras omsättning minskat. Många föredrar numera att åka tunnelbana och bara (i bästa fall) ta en kort anslutningsresa med taxi den sista sträckan.

När vi flyttade hit 2007 fanns det fyra tunnelbanelinjer.
Shanghai-Metro-2007-Plan-Map
Bild från mappery.com

Idag, bara drygt fyra år senare, ser kartan annorlunda ut. Det finns nu 420 kilometer spår fördelat på 11 linjer och 273 stationer och dagligen passerar ca 8 miljoner passagerare. Trots att Shanghai redan har världens längsta tunnelbanenät tar det inte slut där. Till år 2020 ska det finnas totalt 22 linjer och närmare 900 km spår.
552px-Shanghai_Metro_en
Bild från wikipedia.org

Vagnarna är moderna, fräscha och luftkonditionerade. På de nybyggda stationerna finns numera i regel också rulltrappa i båda riktningarna och/eller hiss. Det börjar också dyka upp allt fler interaktiva guider med touchscreen på stationerna. Kan inte minnas att jag sett det i Stockholm någon gång.

Vi svenskar tycker ofta att vi ligger i teknologins framkant, men faktum är att biljettsystemet i Stockholms Lokaltrafik fortfarande består av pappersremsor och stämplar. Ã…r 2011. Visst – man har implementerat ett nytt biljettsystem senaste åren. Oavsett om systemets undermålighet beror på dåliga inköpare, inkompetenta kravställare eller fega politiker så kvarstår faktum. Remsan lever i vår huvudstad.

Dagens tips: I Shanghais lokaltrafik reser du lättast med ett kort som du fyller på med kontanter. Kortet går att skaffa i varje tunnelbanestation (mot 20 RMB i deposition) och går att betala med på buss, tunnelbanor, taxi och färjor. Det går till och med att betala parkeringsavgifterna med kortet (vilken den grönvita loggan visar).

Imponerande!

Next »

Creeper MediaCreeper