Archive for November, 2011

Hemma

Julpyssel

Familj, vänner och bloggläsare – glad första advent! Med sol, blå himmel och dryga 20 grader känns julen rätt långt borta, men med lussebullar, glögg och risgrynsgröt gjorde vi allt för att försöka skapa rätt känsla. Här Noel med flickvän A.

Det är mycket som förändras efter man fått barn. Sov-vanorna är en sak. Vad man gör på fritiden en annan. Denna dag stod julpyssel på agendan. Flirtkulor, piprensare, stjärnor, lim, sidenband, m.m. You name it. Fruarna hade shoppat loss ordentligt vid Yuyuan inför första advent. Det som blev över räcker med all säkerhet inför kommande fem års pyssel.

Voila! Gissa om vi var rätt nöjda?

Vill du också pyssla? Alla attiraljer går att handla på marknaden vid Yuyuan, adress finns under Pyssel och Pynt i Shopping-guiden.

Evenemang

Julstämning i Shanghai?

Liksom föregående år ordnar Svenska Kyrkan advenstfirande på Hengshan Lu. Detta brukar vara en populär tillställning hos svenskarna i Shanghai. Vi ses där!

Shopping

Skräddarsydda skor

Vissa saker är svåra att få tag på i Shanghai. Snygga herrskor i storlek 43 och uppåt är ett exempel, men som tur var kan man låta tillverka skor på beställning. Mr Billys Hand Made Shoes på Changle Lu är ett av de ställen som tillverkar skor i hög kvalitet och till bra pris. Det tar ca 4 veckor (inklusive provning) och kostar 900 RMB och uppåt beroende på modell och sula. De gör damskor också.

Adress:
http://www.billyshoes.com
Changle Lu 1238 (Wulumuqi Lu)
长乐路1238号(乌鲁木齐路)
Öppettider: 11-20

Blandat

Sveriges bästa ekonomisajt 2011

Dagens Industri, utnämnd till Bästa ekonomisajt 2011, har fortfarande inte lärt sig att kineserna använder röd text på kurserna vid uppgång och grön vid nedgång. Kina är ju bara en av världens största ekonomier. Skrämmande.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 8

Den stora massan kineser är sällan själva. De bor ofta trångt. I tunnelbanan och på bussen är det trångt. När de handlar är det trångt. Vart de än går, som t.ex. till parken eller ut i naturen finns alltid andra människor. En konsekvens av den stora populationen är att det ofta är bullrigt. Jag avskyr buller. Så mycket att kände mig tvungen att sätta ihop en film med ett urval av vanliga (o)ljud i Shanghai.

De kineser som har fått möjlighet att komma till Sverige säger ofta att de uppskattar just lugnet och tystheten. Jag håller helt med dom.

Kineser

Betygshets

Det verkar finnas en lång vana av att som individ bli rankad i Kina. Redan i skolan används en form av topplista där läraren rangordnar eleverna från den bästa till den sämsta. Att hamna i toppen är säkert motiverande och uppmuntrande, men att hamna i andra änden av listan kan nog (ytterligare) hämma intresset för skolan för de som redan har svårt att lära sig. Oklart hur de tänkte här.

Det här med att betygsätta individer hänger faktiskt med till arbetsplatsen också. En av mina anställda tog på hennes utvecklingssamtal upp – helt seriöst menat – att hon ville att vi skulle införa ett rangordningssystem på företaget så att de skulle veta var de befann sig relativt sina kollegor. Jag dissade förslaget.

På många ställen i Kina ser du faktiskt organisationer som använder ett elektroniskt system för att utvärdera sina anställda. T.ex. den första person du träffar när du anländer till Kina – tulltjänstemannen som stämplar ditt pass – kan du betygsätta.

Till och med taxichaufförer får du ibland chans att betygssätta.

I sig är det kanske ett bra verktyg för chefer inom serviceföretag att utvärdera och utveckla sina anställda, men jag skulle inte bli förvånad om resultatet också sammanställs i listor och offentliggörs inom företaget.

Creeper MediaCreeper