Archive for the 'Blandat' Category

Blandat

Svenskar i Världen tipsar

I föreningen Svenskar i Världens tidskrift kan man läsa om läsvärda Kina-bloggar. myshanghai.se omnämns:

Här kan du läsa om hur det är att bo med barn i Kina, samt få turisttips.

Hela numret kan du hitta här. Tack till Alex för tipset.

Blandat

China Post effektiviserar

För en månad sedan på väg till jobbet noterade jag två märkliga saker på en brevlåda. Det första var att tidpunkterna inte bara var angivna med vilken timme tömning sker, utan även vilken minut.

Det andra var hur China Post kunde erbjuda så pass “bra” service med tre tömningar per dag, dag ut och dag in (även helger), när lönekostnaderna stiger dramatiskt år efter år i Kina. Även dom borde fått sig en smäll av inflationen och borde behöva effektivisera.

Innan jag hann göra ett blogginlägg om detta verkar verkligheten ha kommit ikapp, för idag är 13:43-rutten borttagen. Av vilken orsak lämnar jag osagt.

Frågan varför de anger minuter återstår dock.

Blandat

UnionPay på Arlanda

Fler kinesiska företag börjar synas i Sverige. Bank of China annonserade tidigare i år att de öppnar kontor i Stockholm (med en trolig kostnadseffektiv rekrytering via Arbetsförmedlingen!).

Vid senaste besöket på Arlanda förra veckan såg jag för första gången att det går att betala med UnionPay-kort i taxfree-shoppen. UnionPay ger ut bank/kredit-kort tillsammans med kinesiska banker och går att använda i över 100 länder.

Alex i Kina har skrivit om företagskulturen hos internationella kinesiska företag.

Tillägg 2012-07-12:
Fick följande svar från deras kundtjänst på frågan var mer i Sverige UnionPay-kort kan användas:

Dear Jens,
Currently you can use UnionPay cards in below shops in Sweden. We are cooperating with banks and trying to open more shops and ATMs in near future. Sorry for the current inconvenience to you.

Nymans Ur        Stockholm SWE
Rob Engstroem AB        Stockholm SWE
Krons Ur        Stockholm SWE
Bo Berggren Urhandel AB        Stockholm SWE
Royal Stockholm Collection        Stockholm SWE
ARLANDA WALK THROUGH NBC        STOCKHOLM ARSWE
NK JUVELSALONG        STOCKHOLM SWE
Franks UR        Stockholm SWE
ARLANDA CULT FASHION        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T5 PIER F        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T5 PIER A        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T5 PIER B        STOCKHOLM ARSWE
Step In Watch Center        Stockholm SWE
LANDVETTER MAIN SHOP        LANDVETTER SWE
ARLANDA T5 HUGO BOSS        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T2        STOCKHOLM ARSWE
NK MAN        STOCKHOLM SWE
NK HERMES        STOCKHOLM SWE
LANDVETTER P&C SHOP        LANDVETTER SWE
ARLANDA ELECTRONICS        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T4        STOCKHOLM ARSWE
ARLANDA T5 SPIRIT OF SWED        STOCKHOLM ARSWE
STURUP TRAVEL SHOPPING        MALMO-STURUPSWE

Föga förvånande att många exklusiva ur-affärer toppar listan. Genom att rikta in sig på dessa butiker kan UnionPay snabbt generera stora volymer. Exklusiva klockor är ett populärt objekt hos rika kineser och är högt beskattade i Kina. Jag har själv sett kineser med staplar av klockor vid taxfree-disken på Arlanda.

Blandat

Utan sinne för detaljer

Infrastrukturprojekten i Kina är stora, mäktiga och enkelt uttryckt imponerande. Men, tyvärr så lyckas projekten sällan med den sista “touchen”.

Till exempel skyltningen i den nya tågstationen i Hongqiao har många felaktiga engelska översättningar och är ibland inte ens möjliga att tyda. 人工售票 (réngōng shòupiào) är översatt till Artificial Tickets men har egentligen innebörden Biljettkassa (med personlig service).

Samma fenomen gäller högtalarutropen som, förutom att konstant avlösa varandra dessutom skränar på smärtsamt hög volym, ofta innehåller grammatiska fel. Det hade ju varit så enkelt att få till en sån här sak rätt från början. Varför tar man inte hjälp utifrån för översättningar och manus (t.ex. från en utbytesstudent eller någon ABC)? Är det stolthet? Snålhet? Omedvetenhet?

Mindre uppenbara, men ändå irriterande fel är ventilationen. Utblåsen sitter ofta helt fel och sprutar varm/kall luft rakt i ansiktet när man köar eller väntar på tåg. Ventilation ska bara finnas. Inte kännas.

Kom igen Kina, om ni har ambitionerna att blir världsledande får ni jobba mer med detaljerna.

Blandat

På ett flyg till Kina

Du vet att flygplanet har en destination i Kina när Eau de Colognen har en doft av te…

Kineserna gillar förresten inte bara att dricka te. Eller dofta te. Glass med smak av grönt te är en storsäljare i Kina.

Blandat

Kinas variant av Segway

Det finns en kinesisk variant (somliga skulle kalla det kopia*) av Segway. Principen är densamma men modellen har vidareutvecklats med sits (klassisk “limpa”) och kåpor, vilket gör att den ser rätt klumpig ut. Den används bl.a. av tullen och polisen.

* Inte bara kineserna kopierar. L.M Ericson kopierade telefonen av Bell vilket var en väsentlig pusselbit i vår svenska exportframgång. Och Apple uppfann inte läsplattan.

Next »

Creeper MediaCreeper