Archive for October, 2011

Home delivery

Kemtvätt på enkelt sätt

Har hittat ett par företag som både hämtar, tvättar och levererar din kemtvätt. De erbjuder till och med expresservice på två timmar. För mer info kolla in SpaWash respektive Royal Pure Cleaning i Home delivery-guiden.

Snart är alla vardagsbehov i Shanghai möjliga via hemleverans.

Baby

Happy Halloween

Här kommer årets halloween-bild med Alicia, Jens, Viggo och Theo. Eller Theo och Viggo.

Vardagen

Livet på en skör tråd

Tidigare i veckan fick vi veta hur lite någon annans liv egentligen var värt när en tvååring blev överkörd två gånger, ignorerad av 18 personer och senare avled av skadorna. Det finns säkert orsaker, om än inte ursäkter, till varför folk inte vågar ingripa men jag tänker inte spekulera i det här.

Man kunde ju tro att denna ignorans främst gäller andras liv, men allt som oftast ser jag hur orädda kineserna, t.ex. fönsterputsarna, är om sina egna liv. I veckan såg jag ett nytt skräckexempel när säkerhetslinan (den som används om det huvudsakliga repet skulle brista) hade fransats upp.

När jag vänligt poängterade detta för fönsterputsaren och sa att jag tycker det ser farligt ut (måste vara typiskt svenskt beteende), viftade han nonchalant bort min oro och menade på att säkerhetslinan aldrig används. Han hänger ju i det andra repet.

Märkligt resonemang det där. Framförallt när man hänger 120 meter upp i luften.

Evenemang

Inför Halloween

Halloween närmar sig. Även om det inte är någon officiell högtid i Kina så har handlarna och festfixarna förstått värdet att haussa denna årliga händelse. Vi tyckte det kunde vara en bra anledning att rigga studioprylarna och fota kidsen. Inom kort får ni se slutresultatet.

Om du vill köpa Halloween-klädsel i Shanghai kan du besöka något av dessa ställen; The Holiday House som är specialiserade på maskerad och kalas, respektive någon av maskeradbutikerna på prylmarknaden i Yuyuan Garden. Båda finns med i shopping-guiden. Även stormarknader som t.ex. Carrefour brukar få in ett stort sortiment av attiraljer.

Vardagen

Hur man hittar en ayi i Shanghai

Ett smidigt sätt att hitta en ayi (hemhjälp) är att höra sig för i nätverket som till exempelvis via kollegor eller vänner om deras ayi känner till någon som letar jobb. Då får man på sätt och vis en referens på personen i fråga vilket kan kännas bättre än att släppa in en vilt främmande i hemmet.

Som nyinflyttad och utan nätverk är det svårare, men det finns mängder av agenturer som du kan anlita. En av dom är CCshanghai som vi använde för att hitta vår chaufför. Kort efter att vi kontaktat dom fick vi träffa tre kandidater varav en direkt kändes “rätt”.

Tänk på följande redan när ni förhandlar med er tilltänkta ayi:

  • Var tydliga med era/hennes krav och förväntningar, som vid vilken annan anställning som helst. Gå igenom vilka arbetsuppgifter som ska ingå och vilka som inte ska göra det*. Fortsätt ge henne återkoppling när hon börjat, det är bättre både för henne och för er.
  • Kom överens om att börja med en provanställning och definiera hur lång denna period ska vara (t.ex. två veckor). Känns det inte rätt – hitta en ny.
  • Det är praxis med 13 månadslöner i Kina, där den 13:e betalas i samband med kinesiska nyåret. Om hon börjar jobba efter juni brukar man i regel ge en halv extra månadslön. Kom överens om detta innan hon börjar.

I regel är engelskanivån på en ayi relativ låg eller obefintlig (även om det finns de som har tur och hittar undantagen). Med andra ord – ha låga förväntningar när du börjar leta. För att lättare kommunicera kan du ta hjälp av Google translate, ordbok eller en app i mobilen.

De flesta brukar ge husnyckeln direkt till ayin så att hon kan komma/gå själv enligt schema. Dessutom kan hon vattna blommorna när ni är borta och fylla skafferiet och kylen innan ni kommer tillbaka till Shanghai efter semestern. Jag har aldrig hört talas om någon som blivit bestulen av ayin.

* Vår första ayi var t.ex. väldigt bestämd med att hon under inga omständigheter kommer att tvätta utsidan på våra fönster. Vår lägenhet låg på 25:e våningen. Med anledning av att hon ens tog upp frågan till diskussion, så misstänker jag att någon av hennes tidigare arbetsgivare hade bett om det. Vi gick med på hennes krav.

Mat

Julen har kommit till IKEA

Idag kom julsortimentet med både julpynt och julgodis in på IKEA. Julgodiset är – föga förvånande – produkter med deras egna varumärke.

Kanske har varit borta från Sverige för länge, men jag trodde bestämt att hus bakat av pepparkaka kallas “pepparkakshus”.

Next »

Creeper MediaCreeper