Archive for May, 2012

Blandat

På ett flyg till Kina

Du vet att flygplanet har en destination i Kina när Eau de Colognen har en doft av te…

Kineserna gillar förresten inte bara att dricka te. Eller dofta te. Glass med smak av grönt te är en storsäljare i Kina.

Mat

Recycle

Såg en tunna fylld med matrester utanför en restaurang vid Xintiandi. Första tanken som dyker upp är senaste årens matskandaler. Jag vill inte veta var innehållet i denna tunna kommer att ta vägen.

Vardagen

Modigt eller dumdristigt?

Passerade en man idag som visade och sålde filmer från massakern på Himmelska fridens torg. Känns som han utmanar ödet.

Kineser

Vinden har vänt

Under de fem år vi bott i Shanghai har det varit en dramatisk utveckling på alla fronter. Gamla hus och ofta hela kvarter har rivits och ersatts av nya. Restauranger har öppnats och stängts. Tunnelbanenätet har fått en mängd nya linjer. Inflationen och löneutvecklingen har och är skyhög.

Inte bara det materiella har förändrats. En reflektion är över kinesernas matvanor. För fem år sedan hade de flesta västerländska restauranger, t.ex. områden som Xintiandi och finrestaurangerna på The Bund, en majoritet av västerländska gäster. Ofta bara ett fåtal eller inga kineser alls. Nu är det tvärt om. Kineserna har i takt med att inkomsterna stigit lärt sig att uppskatta västerländsk mat, bra service, dov belysning* och tända ljus. Kanske beror denna trend också på att många kineser återvänt hem till Kina efter några år i utlandet.

Likaså på flighterna till/från Europa så har andelen kineser kraftigt ökat jämfört med för ett par år sedan. Nu är det dom som åker till Europa och gör business (och köper bolag). Eller åker på shoppingresor för att handla dyra märkesvaror som annars är tokigt högt beskattade i Kina.

*För er som inte haft förmånen att besöka Kina: De flesta kinesiska restauranger har stark belysning, gärna från o-charmiga lysrör. En anledningen ska tydligen vara för att gästerna annars tror att restaurangen har något att “dölja”.

Kineser

Får endast användas i nödfall

Säg den Kina-blogg som inte tar upp lustiga skyltar. Jag har försökt undvika detta, men den här översättningen av 消火栓 (xiāo huÇ’ shuān) var så obskyr att det blir ett undantag.

Creeper MediaCreeper