Archive for April, 2011

Shopping

Det kom ett paket

I receptionen där vi bor ligger ofta ett antal paket och väntar på att deras mottagare ska komma hem. Idag låg där ett lite mer udda paket – ett paket med tre levande kycklingar. Paketet var dock inte till oss.

Om du också vill beställa levande kycklingar kan du läsa mer på Home delivery-guiden.

Kineser

Fyllig frukt

Om man pratar om frukt på kontoret och nämner papaya blir det genast fnissigt i rummet. Varför? Därför att kineserna tror eller rättare sagt är övertygade om att man (läs kvinnor) får större bröst av att äta papaya. Det finns till och med piller med papaya-extrakt för ändamålet.

“Alla” vet att det är så.

Shanghai

Uppe i det blå

Någonting har hänt med luften. Enligt statistiken ska den vara sämre än under expot, men faktum är att vi på senare tid ofta börjat ha blå himmel med moln. Under våra fyra år i Shanghai har himlen alltid varit mer eller mindre grådisig, dock väldigt sällan med moln.

Mer sånt, tack!

Shanghai

Dagens ris & ros

Dagens ros – går till alla de gatsopare som håller Shanghais gator fantastiskt rena. Dag ut och dag in och med ett enträget tålamod (och ibland lågt tempo) sopar de upp skräp som deras medmänniskor medvetet kastat på gatan. Ni är riktiga vardagshjältar!

Dagens första ris – går till alla de rökare som kastar fimpar i parkerna. Sluta med det. I de parker som man får gå på gräset påminner gräsmattorna mer om askfat än något annat.

Dagens andra ris – går till Shanghais stadsförvaltning som inte omprioriterar eller lägger mer resurser på att hålla parkerna fria från fimpar och skräp. Ni kinesiska omvärldsspioner som läser detta får gärna framföra min kritik till Han Zheng.

Tre fimpar inom tre decimeter.

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 6

Nagelsaxar säljs och används överallt. Den ljudliga nagelknipsaren är en storsäljare och utan tvekan populärast. Du hör naglar knipsas i parker, i busskön, i taxin (taxichauffören!) på perronger och inte minst på kontoren. Även på mitt. Att knipsa offentligt är helt socialt accepterat och utförs av alla samhällsklasser.

Det här ståndet står strategiskt placerat bredvid en busshållplats på Huaihai Lu om du vill göra ett klipp på väg hem från jobbet.

Mat

Haiku lookalike

En av mina absoluta favoritrestauranger, Haiku, har blivit shanzhai’ad. Cui Sushi (粋寿司) heter den och ligger på Danshui Lu. Well, det är ingen riktig kopia då lokalen är rätt sjabbig, bara har ett fåtal sittplatser och skiljer sig fullständigt från originalet.
2011-03-27 cui sushi outside-1

Däremot är innehållet i menyn i princip identiskt, förutom vissa marginella (avsiktliga eller oavsiktliga) skillnader i rätternas namn. Och så är det halva priset. Kulinariskt går det inte heller riktigt att jämföra, men bor du i närheten kan det vara kul att testa. De har också gratis hemleverans.
2011-03-27-cui sushi-1

Adress:
Danshui Lu 254 (Fuxing Lu)
淡水路 254号 (复兴路)

Next »

Creeper MediaCreeper