Archive for November, 2010

Shopping

Kameramarknaden i Shanghai

Bästa stället om du ska köpa kamera, kamerautrustning, skriva ut bilder eller reparera kameran är utan tvekan Xing Guang Photographic Equipment City (星光摄影器材城) i korsningen Xietu Rd / Luban Rd. Sex våningar fyllda med små butiker.
2010-11-27-shanghai photo market-1

På de första två våningarna hittar du pocket- och systemkameror från alla välkända varumärken. Längre upp säljer de tillbehör, väskor, stativ m.m. Flera butiker säljer också begagnad utrustning. Överst finns studioutrustning så som blixtar, bakgrunder och accessoarer.
2010-11-27-shanghai photo market-2

Priser på kameror och objektiv? Min uppfattning är att de ofta är lite billigare än hemma i Sverige, men inte riktigt lika billiga som i Hong Kong. Om du bara är på besök i Shanghai och funderar på att köpa kamera, tänk på att garantin ofta bara gäller i Kina.

Bästa stället för utskrifter? ELITE på tredje våningen (rakt fram från rulltrappan). Proffsig personal och kan hjälpa till med bildbehandling om du behöver.

Uppdatering 2012-01-09: ELITE har flyttat till den nya gallerian (det beiga huset till höger i bilden ovan).

Priser på utskrifter? Småbilder kostar i princip lika som i Sverige. Stora utskrifter är mycket billigare (från 100 kr/m2).

Priser på reparationer? Kostar en bråkdel mot i Sverige. Ta med din trasiga kamera om du ska besöka Shanghai.

PS. Gillar du Lomo måste du besöka Lomography Gallery Store på Jinxian Rd 126 (närheten av Maoming Rd).

Evenemang

Första advent i Shanghai

Idag anordnade svenska kyrkan första adventsgudstjänst i kyrkan på Hengshan Rd 53. Det var säkert upp emot 250 deltagare och enligt prästen Lennart, som för övrigt är baserad i Hong Kong, har det aldrig varit så många svenskar på en gudstjänst här. För oss var det första gången.

Svenska kören i Shanghai sjöng också ett par fina sånger. Noel skötte sig bra och sa inte knyst under hela tiden. Däremot hade han som vanligt myror i baken.
2010-11-27-first advent-1

Familj

Tidigt julpynt i år

Eftersom vi snart ska åka till Sverige för att fira jul så har vi redan klätt granen. Noel var oerhört fascinerad av (plast)granen.
2010-11-27-julpynt-1

Han fattade kvickt hur man gör (han är ju ett A-barn) och hjälpte till.
2010-11-27-julpynt-3

Sist. Och rödast. Stjärnan.
2010-11-27-julpynt-2

Pepparkaksbelöning när vi var klara.
2010-11-27-julpynt-4

Glad första advent!

Shopping

iPad/aPad/ePad/inPad

Det kan knappast ha undgått någon att det tillverkas mycket kopior i Kina. Kopior av kläder, handväskor osv kopieras oftast för att få identiskt utseende med originalet, medan andra produkter som främst hemelektronik ofta blir imiterade och får namn som påminner om originalet, t.ex. SANSUMG. Så kallade Shanzhai.

Shanzhai (simplified Chinese: 山寨; pinyin: shānzhài) (alternative spelling shanzai or shan zhai) refers to Chinese imitation and pirated brands and goods, particularly electronics. Literally “mountain village” or “mountain stronghold”, the term refers to the mountain stockades of regional warlords or bandits, far away from official control.

Det som fascinerar mig med dessa produkter är att de ofta har mer funktionalitet än originalet. T.ex. har shanzhai-versionen av iPhone – en så kallad hiPhone – stöd för dubbla simkort. Den här kopian av iPad som jag hittade på CyberMart har redan inbyggd kamera, se överkanten, något som väntas komma först i nästa version av iPad från Apple.
2010-11-23 ipad shanzhai
Mitt intryck av dessa produkter är dock att kvaliteten är låg, operativsystemen långt ifrån lika användarvänliga som originalen och att batteritiden är kort. Inget för mig med andra ord.

På Shanghaiist finns fler shanzhais.

Vardagen

Taxifenomenet

I Shanghai åker jag taxi ofta. Det är bekvämt, kostar mindre än vad en enkel SL-resa gör i Stockholm och är dessutom en bra chans till att öva på kinesiskan med chauffören. Det finns däremot ett märkligt fenomen som inträffar så ofta att jag måste skriva om det.

När jag är på väg ut från en byggnad/galleria/restaurang passerar ofta en, ibland flera, lediga taxibilar, men så snart jag kommit fram till trottoaren för att vinka in en bil så är det helt tomt på taxibilar. Länge. Jättelänge. Eller så är de som passerar redan upptagna. Händer det här bara för mig? Tänk på detta fenomen nästa gång du ska åka taxi i Shanghai.
2010-11-20 taxi
Bilarna på bilden har inget med texten att göra.

Mat

Cirka

Idag öppnade Cirka – ett nytt koncept från Wagas – i Times Square på Huaihai Road. Wagas är restaurangkedja med 17 restauranger som serverar prisvärd och fräsch västerländsk mat och är populär bland expats i Shanghai. På senare tid har de börjat experimentera med nya koncept, bl.a. Baker & Spice.
2010-11-17 cirka

Jag besökte Cirka idag som en av de första kunderna. Lite komiskt (eller tragiskt) är att det bakom disken stod inte mindre än 18 personer inklusive chefer som tränade den nya personalen. Jag gissar att en liknande restaurang i Sverige skulle bemannas av 3-4 personer.
2010-11-17 cirka-personalen

Maten? Fräsch och god mat men för små portioner. Mättnaden höll sig bara ett par timmar.
Personalen? Unga, oerfarna och nervösa. Det råder för närvarande stor brist av restaurangpersonal i Shanghai.
2010-11-17 cirka-maten

Cirka kommer nog inte att bli en lika stor framgång som Wagas har blivit, däremot kommer jag med all säkerhet gå dit igen för fler luncher. Och för att köpa bröd. Plus i kanten att de säljer bröd från Baker & Spice.

Next »

Creeper MediaCreeper