Archive for the 'Mat' Category

Mat

Helstekt lamm?

Bästa Xinjiang-maten i Shanghai hittar du på Xinjiang Uyghur Restaurant på Yishan Lu. Förutom god mat i opretentiös miljö, har de även god öl och underhållning.

Mat

Recycle

Såg en tunna fylld med matrester utanför en restaurang vid Xintiandi. Första tanken som dyker upp är senaste årens matskandaler. Jag vill inte veta var innehållet i denna tunna kommer att ta vägen.

Mat

Julen har kommit till IKEA

Idag kom julsortimentet med både julpynt och julgodis in på IKEA. Julgodiset är – föga förvånande – produkter med deras egna varumärke.

Kanske har varit borta från Sverige för länge, men jag trodde bestämt att hus bakat av pepparkaka kallas “pepparkakshus”.

Mat

Nu är det slut

Det var ju så bra. Det mesta gick att få tag på.

Så fort någon form av hemlängtan uppstod kunde man göra ett snabbt besök och inventera förrådet med en Marabou chokladkaka, lite Ahlgrens bilar, en tub Kalles kaviar och polarbröd.

Sen hände något. Plötsligt började liknande produkter dyka upp bredvid de välkända förpackningarna.

I början var det lite charmigt. Men sen försvann stenbitsromen. Och därefter byttes Abbas senapssill ut mot lokalproducerad sill som både var hård och svårtuggad, smakade dåligt och till råga på allt hade en oaptitlig förpackning i plast. Chokladkakorna, som är förpackade i något som väcker minnen om Konsums’s Blåvitt till liv, påminner mer om dålig blockchoklad i smaken än något annat.

Enligt mina källor är de här för att stanna. IKEA – en av Sveriges största exportörer av mat och den bästa källan för oss utlandssvenskar att få tag på mat hemifrån – ska byta ut hela sitt sortiment mot produkter med sitt egna varumärke; IKEA FOOD. Alla kända varumärken håller nu på att fasas ut vartefter de tar slut. Osten är redan slut. Katastrof.

Varför? Givetvis för att marginalerna är bättre på “egna” varor.

Jag hoppas mina källor är felunderrättade. Om inte, så kan vi bara hoppas att försäljningen dalar så pass mycket i matbutiken att de väljer att gå tillbaka till mångfalden igen. Med produkter som både smakar och ser bra ut.

Mat

Vi firar Sveriges nationaldag

I måndags var det som bekant Sveriges nationaldag, men även Dragon Boat Festival i Kina vilket innebar att vi också hade ledigt. Som vanligt i Kina har man ofta en speciell rätt som äts till en högtid och denna helgdag förknippas med Zongzi.

Som svensk arbetsgivare vill jag naturligtvis att mina kinesiska kollegor får ta del av den svenska kulturen och maten, men eftersom vi inte har någon speciell mat till nationaldagen fick det bli en hembakad vetelängd.

Vetelängden var betydligt mer populär än min tidigare kladdkaka med vispgrädde som var “för” söt.

Mat

Fisk & skaldjursmarknaden, forts.

Den 1:a maj åkte vi till fisk- och skaldjursmarknaden igen för att köpa hummer. Vad passar bättre än en stor, saftig och röd hummer på arbetarnas högtidsdag?

I vilket fall. Jag vill göra er uppmärksamma på att många vågar på marknaden avsiktligt visar fel. Ju lägre pris du blir erbjuden desto mer fel visar troligen vågen. Det är inte ovanligt att vågen visar 30-50% mer än den verkliga vikten. Om du vill undvika att betala för mycket kan du ta med dig ett 1-liters juicepaket och kontrollera att vågen visar rätt.

Ett rimligt pris för kanadensisk hummer med rättvis våg ligger runt 100-120 RMB per halvkilo (jin), enligt mina erfarenheter.

Christian med sex stycken humrar i lådan och tio kilo is i kassen.

Next »

Creeper MediaCreeper