Archive for March, 2011

Kineser

Här ska det eldas iPads!

Till helgen är det Qingming Festival (Tomb Sweeping Day) i Kina med syfte att hedra och värna om sina anfäder. För att släktingarna ska ha det bra på “andra sidan” eldas papperspengar så att de får ett rikt liv.

Förutom pengar eldas även pappersmodeller av bland annat TV-apparater och spritflaskor (Moutai). I år eldas det också pappers-iPhones och -iPads. Jag hoppas det följer med en laddare till andra sidan annars blir det ett kort nöje.
2011-03-30-tomb sweeping-1

Faktum är att det bränns en hel del riktiga pengar på den här traditionen. Enligt China Daily eldas det upp ca 1 000 ton papperspengar och modeller, vilket motsvarar ofattbara 10 miljarder kronor. Jag hoppas det beloppet är en felskrivning.

Shanghai

Tysta protester

Det är inte alla som gillar utvecklingen av Shanghai. Framförallt inte de vars närmiljö blir påverkad. Som jag tidigare skrev om byggs det framför min kontorsbyggnad vilket grannarna i bostadshuset knappast uppskattar.
2011-03-19 qinglian jie 2

Det har fått till följd att de har satt upp plakat med slagord som:
还我阳光 (huán wÇ’ yángguāng) – Ge tillbaka mitt solsken
规划侵权 (guÄ«huà qÄ«nquán) – (Stads)planeringen kränker (våra) rättigheter
百姓遭殃 (bÇŽixìng zāoyāng) – Människor lider
还我人权 (huán wÇ’ rénquán) – Ge tillbaka mina mänskliga rättigheter
2011-03-19 qinglian jie

Jag tvivlar på att några beslutsfattare läser plakaten. Än mindre bryr sig eller gör något åt saken. Det är för stora ekonomiska krafter inblandade.

På fredag anländer svärföräldrarna till Shanghai. Främst för att träffa Noel, men de får oss på köpet. Det blir två veckor med kortare utflykter runt och i Shanghai, många goda middagar (bl.a. har vi bokat The Flying Chef) och givetvis en obligatorisk champagne-brunch. Välkomna Birgitta & Lennart!

Kineser

Vilket skådespel

Trafiken i Kina kan liknas vid ett ordnat kaos. Bilar, bussar, cyklister, el-mopeder, motorcyklister och gångtrafikanter (m.fl.) trängs på vägarna och det är snarare regel att bryta trafikregler, inte undantag. Alla försöker tränga sig före och man byter gärna fil många gånger för att vinna några extra hundradelar. I korsningarna tar mopedisterna alla chanser de kan och kastar sig mellan en lucka för att korsa gatan – rödljuset till trots. Ändå är det påfallande sällan man ser några trafikolyckor.

I det fall det sker en olycka stannar offrena gärna på olycksplatsen tills dess att polisen kommit för att fotografera och rapportera händelsen. Under denna väntan blir det ofta fullständigt stopp i trafiken vilket är lite olustigt om man sitter på en elevated highway (heter det “upphöjd motorväg” på svenska?) på väg till flygplatsen.

Häromdagen passerade jag en olycksplats på Pu’an Lu där bilisten hade smitit från platsen. Mopedisten låg på marken och åmade sig och klagade, men så snart polisen varit där och gjort sitt hoppade han “glatt” upp på sin moped och körde där ifrån. Ett skådespel för att få en dramatisk polisrapport och kanske en slant från försäkringsbolaget…
2011-03-19-puan lu-1

Dessvärre sker varje år ett stor antal trafikolyckor i Kina med betydligt värre utgång än den här. Under 2008 rapporterades 265 204 olyckor där 73 484 (Jönköping har 84 000 invånare!) personer fick sätta livet till och 304 919 personer skadades. Indien toppar dock statistiken med 130 000 döda per år. Helt vansinnigt.

Baby

Så gick det med filminspelningen

I oktober förra året spelade ju Noel in en TV-reklam för ett nytt blöjmärke. Jag har vid ett antal tillfällen nyfiket frågat modellagenturen när filmen blir klar och ska börja visas i TV, men aldrig fått något klart besked. Noel och jag kämpade tillsammans en lång dag under inspelningen så det är ju klart att vi båda vill se slutresultatet.

Jag hade i princip gett upp och trott att företaget bakom blöjorna gått i konkurs innan de ens lanserat sin nya produkt när jag upptäckte att de håller på att bygga sin hemsida. Här en preview av vad som komma skall:
2011-03-27 Noel for Ceanza
Klicka på bilden för att se större eller besök CeanZa’s hemsida.

Följetongen fortsätter.

Shanghai

Något helt osannolikt

Igår hände det igen. Jag åkte med samma taxichaufför en andra gång. Shanghai är en stor stad och det finns gott om taxibilar, så sannolikheten att få samma chaufför en gång är väldigt låg.

Första gången hände för ett par år sedan när jag skulle hem från jobbet. Efter några minuters konversation gick det upp för oss båda att vi träffats tidigare. Den gången var det ett par månader mellan första och andra gången jag träffade honom.

Igår var det mer spooky. Efter att ha varit på Swedish Afterwork ett par tre timmar och kliver ut på gatan och tar första bästa taxi, så visar det sig att det är samma taxichaufför som tidigare samma kväll skjutsat mig till afterworken. Jag var tvungen att fråga om chauffören hade väntat på mig, men icke. Efter ett antal långa körningar kors och tvärs över hela stan hade chauffören av en slump kört en kund tillbaka till den gatan som jag blev avsläppt på. Och var alltså där i precis samma ögonblick som jag lämnat lokalen. Hur stor är den sannolikheten?
2011-03-16 Shanghai expoTaxi

Vill du också träffa svenskar i Shanghai? Sista fredagen varje månad träffas det yngre klientelet för afterwork. Varje träff är på ett nytt ställe. Gå med i gruppen Swedish Afterwork Shanghai på Facebook så får du automatiskt inbjudan till nästa event.

Kineser

Första dödsfallet rapporterat

Inte helt otippat är saltkonsumtionen för närvarande hög i Kina. Så hög att första dödsfallet på grund av överdosering har rapporterats i Zhejiang utanför Shanghai. De lokala myndigheterna dementerar dock detta och menar på att det är ett rykte.

Troligtvis är det många kineser som fortfarande tror att jodet i salt hjälper mot radioaktivitet, så det är nog bara en tidsfråga innan fler fall dödsfall rapporteras.
2011-03-26-saltkar-1

Next »

Creeper MediaCreeper