Archive for June, 2012

Blandat

Utan sinne för detaljer

Infrastrukturprojekten i Kina är stora, mäktiga och enkelt uttryckt imponerande. Men, tyvärr så lyckas projekten sällan med den sista “touchen”.

Till exempel skyltningen i den nya tågstationen i Hongqiao har många felaktiga engelska översättningar och är ibland inte ens möjliga att tyda. 人工售票 (réngōng shòupiào) är översatt till Artificial Tickets men har egentligen innebörden Biljettkassa (med personlig service).

Samma fenomen gäller högtalarutropen som, förutom att konstant avlösa varandra dessutom skränar på smärtsamt hög volym, ofta innehåller grammatiska fel. Det hade ju varit så enkelt att få till en sån här sak rätt från början. Varför tar man inte hjälp utifrån för översättningar och manus (t.ex. från en utbytesstudent eller någon ABC)? Är det stolthet? Snålhet? Omedvetenhet?

Mindre uppenbara, men ändå irriterande fel är ventilationen. Utblåsen sitter ofta helt fel och sprutar varm/kall luft rakt i ansiktet när man köar eller väntar på tåg. Ventilation ska bara finnas. Inte kännas.

Kom igen Kina, om ni har ambitionerna att blir världsledande får ni jobba mer med detaljerna.

Trafik

Backa på motorvägen?

Aftonbladet skrev nyligen om en tragisk olycka utanför Örebro där en bil som missade en avfart på motorvägen backade och blev rammad av en efterföljande lastbil.

En reflektion över trafiken i Kina är att, trots allt kaos, alla är betydligt mer uppmärksamma i trafiken eftersom de vet att det kan och kommer att komma fordon från alla håll. Backa på motorvägen är mer regel än undantag. Under en helt vanlig resa ut till Pudongs flygplats är det sällan ovanligt att man passerar flera bilar som backar vid avfarterna.

Vid ett tillfälle när jag åkte med en taxi i Beijing tog chaffisen fel avfart. Istället för att köra vidare vände han och körde mot trafiken på avfartsrampen tillbaka till motorvägen. Den typen av incidenter berättar man helst inte för sin mamma.

Foto från förra årets resa till Huangshan.

Trafik

Tystnad, gāokÇŽo pågår!

I dagarna tre har antagningsproven till universiteten genomförts. Ett viktigt prov som påverkar studenternas framtid och således har de, inte helt oväntat, stor press på sig hemifrån. Det gäller att lyckas väl med studierna, vem ska annars försörja mamma, pappa, mormor, morfar, farmor och farfar i framtiden?

Av hänsyn till de över 9 miljoner studenterna som gör provet har tillfälliga skyltar satts upp utanför skolorna så att de ska få lugn och ro. Synd bara att det inte hjälper. Som vanligt visar man ingen hänsyn åt främlingar.

Shanghai Daily rapporterar om att det fuskas friskt, bland annat med hjälp av elektroniska glasögon, klockor, västar och bälten.

Mat

Helstekt lamm?

Bästa Xinjiang-maten i Shanghai hittar du på Xinjiang Uyghur Restaurant på Yishan Lu. Förutom god mat i opretentiös miljö, har de även god öl och underhållning.

Vardagen

Nu ska utlänningarna (skräpet) ut!

I alla fall de utlänningar som inte har sina papper i ordning. För er som inte hängt med i senaste debatten (och politiska handlingar) rekommenderar jag att ni läser mer här, här och här.

Idag fick jag denna varning via mail från en bekant vilket innebär att 100-dagarskampanjen i Beijing även pågår i Shanghai. Så se till att ha en passkopia med dig hela tiden för att undvika bekymmer.

The Apartment är en utlänningstät restaurang/bar på Yongfu Lu.

Creeper MediaCreeper