Archive for August, 2007

Hemma

Söndag i sängen

Söndagen har börjat i ett lugnt tempo efter gårdagens utekväll. Vi var ett större sällskap som åt på Shintaro, en japansk “all you can eat”-restaurang, men tillhörande utgång efteråt. Den kompenserade fredagkvällens välförtjänta hemmakväll i soffan.

Efter mer än fyra månader i Kina skall vi äntligen börja lära oss mandarin på allvar. Från och med idag skall vi ha två lektioner i veckan (söndag/tisdag) med en lärare som kommer hem till oss och undervisar. Hoppas hon har bra tålamod. Visst klarar man sig bra med bara engelska, men i många lägen skulle det underlätta avsevärt om man kan prata mandarin, inte minst om man kommer utan i den stora världen utanför “tullarna”. Jag ska hålla er uppdaterade i hur det går.

Mopeder finns det gott om i Shanghai och alla kör som idioter, men trafiken i Shanghai är ett eget kapitel som jag får berätta mer om vid ett annat tillfälle. Nedan ser ni en bild tagen i fredagsrusningen på väg hem från jobbet. Kön till bensinpumpen ringlade ytterligare 100 meter utanför bilden.
2007-08-26-bensin.jpg

Blandat

Nej, vi har inte tröttnat…

på att blogga! Inte tröttnat på Shanghai heller! Däremot har tiden efter semestern varit hektisk med mycket jobb, en del nöjen och mycket facebookande, så bloggen har tills nu fått en lägre prio. För er som inte har hunnit signa upp er på Facebook ännu, undvik det så länge ni kan! Precis som media senaste veckan har rapporterat är det extremt beroendeframkallande och man förbrukar lätt all vaken tid på Facebook. Hur som helst, här kommer ett livstecken från oss!

Efter närmare fem månader i Shanghai och med numera ett fungerande kylskåp har en “vardag” börjat forma sig. Ett tecken på det är maten. Från att dagligen ha ätit frukost, lunch och middag ute sedan vi anlände har vi äntligen kunnat börja laga en del mat hemma. Fantastiskt gott med svensk husman. Det mesta går dessutom att få tag på, inte minst via IKEA som säljer polarbröd, kaviar, sill och pepparkakor. Och svenskt godis, förstås. Jag kommer, precis som Mattias T. efterlyser, berätta mer om vardagen i Shanghai framöver så att ni får en bild av hur vi lever. Tro inte att vi bara glassar…

Dagens foto är kvällsbild tagen från balkongen!
2007-08-23-utsikt.jpg

Mat

Kräftfest

Efter en hård arbetsvecka passade vi på att runda av veckan med hemmamiddag bestående av två kilo kräftor. Ett kilo “svenska” kräftor, vilka var köpta på Ikea, och ett kilo kinesiska kräftor köpta på en lokal kräftrestaurang. Kinesiska kräftor är kryddade med bl a chili och är kokta i olja, vilket gör att händerna dryper av flott efter ett par skalade. De är väldigt kryddstarka och äts varma d v s väldigt annorlunda jämfört med de svenska krondillskräftorna. Hur som helst är det riktigt gott, även om “svenska” kräftor toppar det mesta.
2007-08-03-cancer.jpg

Senaste veckan har varit den varmaste vi någonsin upplevt med temperaturer på mellan 36-40 grader och en hög luftfuktighet. Hett vill jag lova, men idag kom regnet och det varma vädret ser ut att försvinna ett par dagar. SKÖNT!!! Så till helgen får det bli en del inomhusaktiviteter och några besök på ett par av stans konstgallerier.
2007-08-03-cnn.jpg

Creeper MediaCreeper