Archive for February, 2010

Evenemang

Lantern festival 2010

Idag avslutades det kinesiska nyårsfirandet med den årliga lyktfestivalen i Yuyuan garden.
2010-02-28-yuyuan lanterrn festival-1-3

Vi var där när råttans år började (2008). I år var det obeskrivligt mycket människor där. Som en trög massa som sakta porlade fram. I år är det ju tigerns år.
2010-02-28-yuyuan lanterrn festival-1-2
2010-02-28-yuyuan lanterrn festival-2

Förutom tigrar var även Haibao en central figur. Här ståendes på en modell av den kinesiska paviljongen.
2010-02-28-yuyuan lanterrn festival-3

Det är starka marknadskrafter som råder i Kina. Här har Pepsico varit framme och förstört.
2010-02-28-yuyuan lanterrn festival-4

Mat

Sushi med korv

Tydligt exempel på när fusion mellan öst och väst gått för långt. Serveras på ett sushihak vid Huai Hai Rd / Pu An Rd.
2010-02-03-korvsushi1

Mat

Dry pork and seaweed donut

KFC har rönt större framgångar än Mc Donalds i Kina, mycket tack vare av att de snabbt anpassade menyn till den lokala marknaden. Dunkin’ Donuts som också etablerat sig i Shanghai med ett par butiker har gått i samma spår som KFC och erbjuder nu Dry pork and seaweed donuts.

Kineser

Tigerns år

Till nyårsfirandet i Kina hör till att smälla smällare, men inte vid ett tillfälle som vi är vana vid, utan dygnet runt i ca en vecka. Den absoluta peaken var på nyårsafton i lördags. Det verkar inte finnas några begränsningar på hur mycket kineserna spenderar på smällare vilket vittnar om att det är en viktig tradition. Och att kineserna gillar oljud.

För att ni ska få en känsla för hur “riktiga” smatterband låter kan ni se den här filmen jag gjorde i fredags från kontoret. Klicka här för att se filmen!. Vackert? Bedöm själva.

Mat

En udda kväll på Wagas

Ikväll åt vi middag på Wagas. Wagas är en kedja med god och prisvärd mat och de har en filial i närheten där vi bor (The Loft, Jianguo Rd). Halvvägs genom min lasagne tittade oväntat besök upp ur salladen som gjorde att jag tappade aptiten illa kvickt. Personalen försäkrade att det var första gången det hände. De skötte sig dock professionelt – jag fick pengarna tillbaka och de bjöd dessuotom på kaffe och och kaka.
2010-02-09-wagas experience1

Därefter hände något roligare. Medan Lina åt klart sin lasagne skrapade Noel och jag vårt fa piao* och vann 200 spänn. Jag har aldrig hört talas om någon som vunnit mer än 20 tidigare.
2010-02-09-wagas experience2

*Fa Piao är ett officiellt skattekvitto i Kina som är lika enkelt som det är genialt. Butiken/restaurangen/cafeet “köper” sina kvitton från skattemyndigheten och betalar en procentsats på beloppet. För att få kunden att begära kvitto efter inköp har kvittot en skraplott med chans att vinna pengar. På så vis får kunden en anledning att be om kvitto och skattemyndigheten skrattar hela vägen till stadskassan. Jag förstår inte varför Sverige implementerar samma system för restauranger och frisörer. Men det är klart, Stockholms lokaltrafik använder pappersremsor som biljett på 2010-talet, så vad kan man räkna med för nytänk och förändringar av moder Svea.

Baby

Barnarbetaren Noel

Idag har Noel gjort sin första arbetsdag som modell. Plåtningen var av bilbarnstolar för Kinas mest kända barnmärke Goodbaby. Trots att teamet som dök upp en halvtimma efter utsatt tid och dessutom hade problem att få ihop utrustningen var Noel på ett strålande humör.
2010-02-06-photo1

Lina satt i baksätet och ropade glada hejrop och såg till att stjärnan höll humöret uppe. Dessutom fick kineserna äran att lyssna på Lina som sjöng Imse Vimse spindel och En kulen natt. Ni som vet hur Lina sjunger vet vad det innebär (Noel verkar av någon outgrundlig anledning gilla det).
2010-02-06-photo2

Lagom till bilbarnstol nummer två (av fyra) exploderade det fullständigt i Noels blöja och vi fick snabbt rusa hem och byta blöja och kläder på Noel likväl som Lina (hennes kläder alltså). Teamet passade på att flytta bilen till vår gränd så de kunde få låna ett eluttag till blixtarna.
2010-02-06-photo3

Förhandstitt av bilstol nummer tre. Noel var nöjd med bilderna men framförallt med gaget…
2010-02-06-photo4

När vi fått bilderna från agenturen hamnar de självklart här på bloggen.

Next »

Creeper MediaCreeper