Att bo med barn i Shanghai är relativt enkelt och det mesta går att få tag på. Här följer några utav våra erfarenheter. Sista året upplever jag att det har blivit något utav en babyboom i Shanghai, så det finns gott om folk att hänga med och aktiviteter som t.ex. babysim, babysång etc.

Var ska man bo med barn?

Var man väljer att bosätta sig beror på faktorer så som var du/ni ska jobba, närheten till dagis och skola, om ni vill bo i villaområde eller lägenhet och naturligtvis vilken budget ni har.

Vi har haft förmånen att bo både utan och med barn i Shanghai (Noel föddes i september 2009). Vi har både före och efter valt att bo centralt (downtown Puxi, väster om floden) eftersom det är bekvämt, nära till bra restauranger och shopping, dvs det Shanghai är bra på. I centrum finns många av de charmiga kvarteren (framför allt French Concession) där man bor mitt i det gamla och nya. När Noel föddes flyttade vi från vårt fantastiska lanehouse (med fem våningar) på Yongjia Lu till ett modernare boende för att slippa trapporna. Där vi bor nu, och i många av de compound som ligger centralt, finns bra utbud i form av lekrum med bollhav och innergårdar som passar mindre barn. Dessutom finns gym, tennisbana och swimmingpool.

Pudong heter området öster om floder som är mer modernare och enligt mig inte lika charmigt som västra delen (Puxi), däremot finns många bra bostadsområden i Pudong. Skolor och dagis finns på båda i Puxi och Pudong.

Vissa, framförallt de med lite äldre barn väljer att bosätta sig i ett villaområde (vanligtvis s.k. gated community) så att barnen kan cykla, springa och få närmre till skolor och kompisar.

Två viktiga saker att tänka på vid val av bostad. Det första är att ni har nära till skola och jobb, eftersom det tar lång tid att ta sig från ena sidan till den andra i rusningstrafik. Nära tunnelbana kan också vara bra om man väljer att åka det till jobbet.

Det andra gäller dig som vill bo i lägenhet. Se till att välja ett compound med lekvänlig gård, gärna också med lekplats. Bekanta som har bott i lägenheter utan detta har känt sig oerhört instängda i sina lägenheter, nästan lite fängslade. Offentliga lekplatser finns inte på samma sätt i Kina som hemma, dessutom får man inte beträda gräsen i många av vackra parkerna som finns.

Barnsjukvård

Den utländska sjukvården är bra och påkostad, men se till att ni har försäkring som täcker alla kontroller och olycksfall annars springer kostnaderna snabbt iväg. Parkway Health och Family United är några av de största sjukhusen.

Att föda i Shanghai

Du som går i väntans tider och ska föda kan göra det både på Parkway Health och Family United, men om du har risk för komplikationer kan Family United vara ett bättre alternativ då de har intilliggande akutmottagning.

Förkontrollerna är generösa och de tar alla tester du kan tänka dig, inklusive många ultraljud (långt fler än i Sverige. Bakgrunden är nog både att de är rädda för att inte upptäcka några fel eller förbise några komplikationer och för att försäkringsbolagen får betala. Det som var knepigt, främst i början, var att förstå alla medicinska termer och begrepp på engelska. Så länge alla tester ger negativt utslag är det ju inte så viktigt, men om något värde är fel vill man gärna förstå exakt. Läkarna är dock vana vid utlänningar och tar sig tid att förklara. Du kan vara lugn.

Noel föddes med planerat kejsarsnitt på Parkway Health (Danshui Lu). De hade fantastisk service och man får stanna på sjukhuset så länge man behöver. Maten de serverar kommer från populära restauranger (t.ex. Element Fresh). Tänk på att vissa blodgrupper är ovanliga i Asien. Om du har en ovanlig blodtyp och ska göra en operation (t.ex. kejsarsnitt) är det viktigt att sjukhuset beställer hem just den som passar dig. Om ifall att.

Ayi (barnflicka/städhjälp)

Att hitta en barnflicka (kallas ayi på kinesiska) är relativ enkelt, men det kan vara svårt att hitta någon som kan engelska. Ofta behöver man intervjua/testa några stycken innan man hittat en som passar bra. Försök skaffa en ayi så snart som möjligt för att få avlastning. Det tar alltid längre tid att göra ärenden (det är sällan man hittar allt man söker i en butik) än vad man tänkt sig. Räkna med ca 20 kr/timme för städ/hemhjälp.

Ofta går det att hitta en ayi via kontakter, men det finns också förmedlingar som t.ex. CCShanghai som kan hjälpa dig hitta en.

Barnmat

Importerad barnmat finns på Cityshop (som har butiker över hela stan). Däremot är det väldigt dyrt, ca 35 kr per burk, och de säljer bara vegetariska rätter. Vi tar med oss burkar från Sverige för att ha när vi är på resande fot eller på stan, annars lagar vi egen barnmat.
http://www.cityshop.com.cn/

Välling

Finns INTE att köpa. Ta med så mycket ni behöver från Sverige. Samma sak gäller gröt (typ Nestle/Semper). Vi tar med oss gröt hemifrån. Kineserna ger sina barn mjölkersättning (“formula”) eller kokar en form utav välling gjord på ris.

Blöjor

Pampers och Huggies finns att få tag på alla stormarknader som t.ex. Carrefour och E-mart och kostar ungefär som hemma. Det finns även billigare lokala märken. Även våtservetter finns i de flesta butiker.

Barnmarknaden

Nej, de säljer inte barn, men däremot kläder, skor & leksaker för barn. Ligger på Pu’an Rd mellan Yan’an Rd och Jinling rd. Kan även ha billiga barnvagnar.

Barnkläder

Snygga barnkläder finns på t.ex. på Zara, H&M eller barnmarknaden. Kinesiska mindre snygga och praktiska barnkläder finns lite överallt.

Dagis i Shanghai

Många sätter sina barn på dagis från de att de är 1-1.5 år. De flesta internationella dagis har både mandarin- och engelska-undervisning. Vissa har mer mandarinundervisning än andra så hitta ett som motsvarar era förväntningar. Begreppet “maxtaxa” finns inte så räkna med 4-10 000 RMB per månad för dagisplats och se till att förhandla in detta i anställningsavtalet om du har möjlighet. Här följer länkar till ett urval av dagis i Shanghai.

Happy kids http://www.elite528.com
Julia Gabriel Centre for learning http://www.juliagabriel.com
Melody Preschool http://www.melodykindy.com
Montesori school of Shanghai http://www.montessorisos.com
Peekaboo Kindergarten http://www.peekabookindergarten.com
Sunrise Montessori http://www.sunriseik.com
Tiny Tots http://www.tinytots.com.cn/
Trillium Montessori http://www.trillium.com.cn
Victoria Kindergarten http://eng.victoria.sh.cn

Vad är det bästa?

Att du har ren kvalitetstid med dina barn den tid du inte jobbar. Inget gräl hemma om vem som tar hand om disken, tvätten och städningen.

Vad är det värsta?

Miljön. Det är ingen hemlighet att luften i Shanghai är dålig och vilka konsekvenser denna ger på hälsan över tid är det ingen som riktigt vet. Likaså finns alltid en osäkerhet kring matkvaliteten, som t.ex. på vatten och grönsaker.

Man kan minimera riskerna till viss del genom att välja mat med omsorg, t.ex. ekologiskt, och välja importerade alternativ när det finns möjlighet. De flesta svenskar som bor i Shanghai gör det i en begränsad tid och då får man helt enkelt stoppa “huvudet i sanden” för alla faror och tänkbara risker. Det är farligt att bo i Sverige också.

Några nyttiga webbsidor:

http://www.smartshanghai.com
http://www.shanghaimamas.org
http://www.swedishclubsha.se
http://www.shanghaiexpat.com
http://www.enjoyshanghai.com
http://www.cityweekend.com.cn/shanghai