Archive for August, 2009

Helg

Sol och beachvolleyboll

Efter en bra fredagkväll med middag på Maya (mexikanskt) med efterföljande Swedish Afterwork på LAN har vi idag hängt i Pudong på Playa Molin. Mitt i city ligger denna oas med både pool, strand och solsken.
2009-08-29 pool from top
2009-08-29 pool1

Spelet var rätt jämnt tills det andra laget bjöd in en filippinare. Då blev vårt lag plötsligt utklassade av hans servar. Han får inte vara med nästa gång, såvida han inte spelar i mitt lag.
2009-08-29 volley
På kvällen tog vi färjan över till Cool Docks och åt på Mythos (grekiskt). Ett stort minus i kanten var att Tzatzikin var slut. Ska det kunna hända på en grekisk restaurang?

Shopping

Hur tänkte dom nu?

Här köper man dvd-filmer istället för att hyra. För bara 8 kronor är filmen din och du slipper gå och lämna tillbaka den dagen efter. Jag förstår att det inte finns en marknad för videouthyrning.

Vad jag däremot inte förstått är varför filmerna är så väl inslagna. Varje film skyddas av en plastfolie, kartongfodral, plastfodral, pappersomslag och plastpåse. 5 omslag för 1 film.
2009-08-23 dvd

Häromdagen hittade vi Män som hatar kvinnor i butiken. Distributionen till Kina är effektiv.

Hemma

Håll andan!

Det är väl ingen direkt nyhet att luften i Shanghai är dålig. 18 miljoner människor, X miljoner bilar och ett antal närliggande fabriker gör sitt till. Ytterligare en bidragande orsak är att drivmedel som säljs håller låg kvalitet eftersom den är billigare att köpa in. Nyligen har dock har 90-oktanig bensin börjat fasas ut för att få bort de värsta partiklarna.

I många medier (t.ex. Shanghaiist, Clean Air Initative) rapporteras att API (Air Pollution Index) i Shanghai ligger omkring 200. Det är en rätt bra bit ifrån Shanghai’s egna mätningar som kan följas på Shanghai Environment Education Centre. Oavsett vilken källa som har rätt så har Shanghai ett högt API.

Hur ser jag på det här? Det mesta i livet är farligt och man kan inte gå omkring och oroa sig för allt. SvD skrev häromdagen att stockholmarnas livslängd förkortas med sju månader på grund av luftföroreningar. Hur mycket förkortas då livet i Shanghai? Jag anser nog att det är bättre att leva ett aningen kortare men desto mer innehållsrikt liv än ett långt och tråkigt.

I vilket fall. Det skadar ju inte att minimera riskerna så för en tid sedan skaffade vi en luftrenare, en Lightair, till sovrummet där ju faktiskt en stor del utav dygnet spenderas. Främst med tanke på vår kommande familjemedlem.

Till skillnad från andra luftrenare som har filter så jobbar Lightair med en form av statisk elektricitet för att få bort de minsta partiklarna – de som verkligen gör skada. Renaren skickar ut negativa joner som fastnar i de smutsiga partiklarna i luften. Den
positivt laddade kollektorn drar därefter till sig de negativt laddade partiklarna och renar på så sätt luften. Helt ljudslöst.
2009-08-22 lightair

Närbild på kollektorn.
2009-08-22 lightair before

Kollektorn efter två veckors användande. Otäckt.
2009-08-22 lightair after

PS. Sett i ett större perspektiv är rädslan i Stockholm överdriven och det finns större risker än den dåliga luften. I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard behandlas just fenomenet med denna överdrivna rädsla. Läs den!

Helg

Det växer!

Allt fler vänner börjar komma tillbaka efter semestrarna så i fredags var vi ett större gäng som var ute och åt middag. I övrigt har vi pysslat hemma, handlat på Muji, hämtat skor hos skomakaren, målat möbler, kollat på några filmer och ätit gott. Magen växer och nu är det bara sex veckor kvar till nedkomst.
2009-08-23 sunday

Hemma

Lugn helg

Vi har haft en lugn hemma-helg. Inte för att vi ville utan för att Lina blivit matförgiftad. Så nu har jag fått försmak på hur det är att ta hand om en baby, dvs en helt “hjälplös” person. Det har varit ett himla spring i trapporna för att hämta både det ena och andra. Tur att hon inte varit sån här under hela graviditeten.

Idag kom aptiten åter och vi beställde smörgåsar från Pauls med hemkörning från Sherpas.

PS. Det är hennes första matförgiftning sedan vi flyttat hit (2+ år sedan). Jag har också drabbats en gång (av en McDonalds-burgare).

Blandat

Fotsvamp

Som nämnt tidigare är luftfuktigheten här hög i allmänhet, men i skoskåpen i hallen i synnerhet. Även när jag inte använder mina skor verkar fotsvampen trivas.

Next »

Creeper MediaCreeper