Archive for February, 2011

Mat

Söndagsbrunch på Ye Shanghai

I söndags åt vi dim sum med goda vänner på Ye Shanghai i Xintiandi. Restaurangen har stilren och snygg inredning till skillnad från “riktiga” kinesiska restauranger.
2011-02-27-Ye Shanghai-1
2011-02-27-Ye Shanghai-2

Maten är från Hong Kong och Shanghai. Här shanghainesiska Xiaolongbao som ångkokas i bambukorgar.
2011-02-27-Ye Shanghai-4

Och klassiska vårrullar.
2011-02-27-Ye Shanghai-3

Brunchen är prisvärd (well, allt är relativt i den här staden), 98 rmb för all you can eat, och ett bra alternativ om du vill ta med gäster och prova många olika rätter. Samtidigt kan man också passa på att valla runt gästerna i Xintiandi med alla andra turister.

Adress:
Xintiandi
新天地

Mat

Äntligen – mangosäsongen har börjat

Då åker mixern fram och familjen får färsk mango-smoothie till frukosten. Som jag väntat på detta.
2011-02-27 mango

Shopping

Avokadotanten har pinjenötter!

Vissa saker är riktigt svårt att få tag på i Shanghai. Pinjenötter är en sån sak. Det är märkligt med tanke på att Kina är en av världens största producenter av just pinjenötter, men förklaringen ligger kanske i att de sällan används i kinesisk kokkonst.

Sen helt plötsligt kom jag på det. Avokadotanten på Wulumuqi Lu kanske har. Och visst, mycket riktigt säljer hon pinjenötter. Tänk att jag inte tänkt på det tidigare.
2011-02-26-avokadotanten-1

Avokadotanten har de billigaste avokadosarna i hela Shanghai (10 rmb/st). Förutom grönsaker säljer hon också importerad mozzarella, olivolja, lasagneplattor, parmesan och annat gott. Allt ur ett hål i väggen.

Adress:
Wulumuqi Lu 274 (nära Wuyuan Lu).

Irritation i vardagen

Irritation i vardagen – del 3

Tänk er…

…en stormarknad med hundratals, kanske tusentals människor. Alla är på väg i olika riktningar och många stannar tvärt. Några stannar kanske för att spana in ett rabatterbjudande, några stannar helt utan anledning. Gångarna är blockerade av kundvagnar eller av folk som går flera i bredd. Kaoset tycks gå obemärkt förbi de flesta och ingen reagerar för en kollision mellan två kundvagnar

Ur högtalarna skrålar musik. På hög volym och i snabbt tempo. Med jämna mellanrum skriker någon något obegripligt i högtalarsystemet. För att ingen ska missa meddelandet upprepas det en gång till. Lite högre andra gången så att ingen ska ges möjlighet att missa det.

I varje hörn står en liten tjej och erbjuder smakprovning. Kanske för yoghurt, kanske för en ny sportdryck. Hennes klädsel, som är tänkt att vara sexig och utmanande, sitter som ett dåligt hissat storsegel i stiltje. För att människorna ska uppfatta just hennes erbjudande använder hon ett headset med en högtalare fäst i midjan. Volymen är uppdragen på max och högtalarmembranet skorrar.

Det mina vänner, är vardagen på E-mart. Här är ett smakprov med inte mindre än fem tjejer i headset i bild och två bakom.

[ Javascript required to view QuickTime movie, please turn it on and refresh this page ]

Videon återger tyvärr inte till fullo hur hemsk upplevelsen är. Verkligheten är obeskrivlig. Prova själv. Den ultimata upplevelsen fås en lördag eller söndag eftermiddag.

Adress:
Flera ställen, bl.a. 666 Xizang Nan Lu (nära Fuxing Lu)
西藏南路666号

Mat

Mer lokaliserade smaker

Pringles har släppt några nya spännande smaker för det asiatiska smaksinnet. Vad sägs om Hong Kong Fish Ball, Crab, Seaweed eller Bangkok Chicken Wing?
2011-02-26 Pringles

Lay’s har också hakat på trenden och släppt Hot & Sour Fish Soup Flavor.
2011-02-26 Olays

Dessa smaker ger en kulinarisk tvist till fredagsmyset med chips och film i soffan.

Kineser

Barn är mjuka – bilar är hårda

En kinesisk graviditet skiljer sig åt rätt mycket från svensk. Kanske inte biologiskt, men hur kvinnan och omgivningen beter sig. Det skulle gå att skriva hur många inlägg som helst om hur en graviditet i Kina fortlöper, men här följer en kort och generaliserande sammanfattning.

Första dagen de vet med sig att de är gravida sätter de på sig ett förkläde. Detta förkläde skyddar mot strålning från t.ex. monitorer och mobiltelefoner.
2011-02-22 preggo-kjol

De första månaderna har de rätt, enligt kinesisk arbetslagstiftning, att slippa jobba under en så kallad Embryo preservation period. Detta så att fostret fastnar ordentligt. För att fostret inte ska skaka loss använder sedan många speciella stötabsorberande skor. De börjar gå långsamt (ännu långsammare än tidigare) och deras män eskorterar ofta frun i tunnelbanan till och från jobbet. Makeup och tajta kläder undviks också, likaså att resa längre sträckor. Att flyga är otänkbart.

De jag har pratat med motiverar detta överbeskyddande beteende med att de bara får skaffa ett barn. De menar på att vi västerlänningar inte behöver vara lika beskyddande – vi får ju skaffa flera barn! Märkligt att vi skulle ta mindre väl hand om våra barn av den anledningen.

Nu till poängen. Det som är lite ironiskt, är att detta överbeskydderi till stor del försvinner när barnet är fött och möter, enligt mig, de verkliga farorna. Låt mig illustrera med ett exempel. Bilbarnstol är väldigt ovanligt i Kina. Oftast håller man i barnet eller låter det leka fritt (ungefär som man gjorde i Sverige för länge sedan).
2011-02-25 car safety

En kollega till mig äger bil och hon berättade att de alltid håller i sin 1-åring. Ibland kör hennes man till och med själv med deras barn lekandes på passagerarsätet. Detta är samma kollega som tidigare också hävdat de måste vara så rädda om sitt barn eftersom de bara får skaffa ett. När jag frågade varför de inte har bilbarnstol sa hon att “…men vi får ju bara skaffa ett barn och en bilbarnstol är så dyr. Ni västerlänningar kan ju däremot skaffa flera barn och kan återanvända bilbarnstolen”.

Logiskt, men ändå inte.

Next »

Creeper MediaCreeper