Archive for January, 2011

Miljö

Allt är relativt

Luften i Shanghai har drastiskt försämrats efter Expot. Faktum är att redan dagen efter avslutningsceremonin mångdubblades partikelhalterna. Orsaken är att hus- och vägbyggen påbörjades igen efter mer än ett halvårs byggstopp, samt att närliggande fabriker åter startade produktionen. Debatten som pågår i Sverige om dubbdäckens vara eller icke vara och nivåerna på Hornsgatan (som har Stockholms sämsta luft) känns bleka i ett internationellt perspektiv.

Hur som helst, det finns alltid dom som har det värre. I veckan besökte jag kunder i Zhengzhou (Henan provinsen). Där ligger smoggen som ett lock över staden och hur mycket solen än försöker tränga igenom så lyckas den inte. Hela staden är grå och solkig. Taxichauffören berättade att det alltid ser ut så här och att han inte kan minnas när de såg himlen senast. Tänk er det. Hemsk tanke.

Tung industri i kombination med kraftigt kol-användande är uppenbarligen ingen lyckad kombination. Här utsikten från mitt hotellrum.
2010-01-21 Zhengzhou

Vilken tur för oss att vi bor i Shanghai.

Shopping

Glasögonmarknaden

Shanghais största glasögonmarknad ligger vid Shanghai railway station. Fyra våningar fyllda med bågar och glas. Många lokala och för mig helt okända märken, många fejkade bågar och säkert ett och annat original.
2010-05-16-glasogonmarknad-4

Loggorna känns bekant på något sätt… Typiska shanzhai.
2010-05-16-glasogonmarknad-2
2010-05-16-glasogonmarknad-1

Ett par kompletta bågar med vanliga glas kostar från ca 120 kr och är klara en kvart efter det att du har bestämt dig. Bågar med progressiva glas börjar från ca 600 kr och tar ett par dagar att få. Kom på besök och köp två par bågar och du har sparat in flygbiljetten.
2010-05-16-glasogonmarknad-3

Efter ett besök på marknaden börjar man undra vilka marginaler optikerna i Sverige har, men jag misstänker att det är en luckurativ bransch…

Adress:
Zhabei district, Zhongxing Road 1688
上海市闸北区中兴路1688号

Creeper MediaCreeper