Om man går en så kallad cross culture-kurs får man lära sig om skillnader och likheter mellan hur vi (västerlänningar) och kineser/asiater tänker och agerar i olika situationer.

Något man får lära sig är att vi gärna tar itu med ett problem, medan en kines (eller asiat) gärna går runt problemet och hittar alternativa tillvägagångssätt för att undvika ta itu med själva orsaken till problemet.
eastwest_problem

T.ex. tyckte fastighetsskötaren där vi bodde tidigare att vi skulle använda doftspray i badrummet för att ta bort stanken från vårt läckande avlopp (det var hans andra förslag, hans första förslag var att vi bara skulle använda vårt andra badrum – vi hade ju två!).

Ett annat (allvarligare) exempel som jag uppmärksammat är att nödutgångarna i shoppinggallerian Times Square på Huai Hai Lu blockeras (med ståldörr) när det regnar ute eftersom regnvatten annars rinner in i källaren. Varför inte fixa avloppen istället?

Hoppas det inte regnar samtidigt om det någon gång skulle börja brinna.