I de äldre kvarteren i Shanghai har husen i regel en butik eller restaurang i bottenplan. Lokalen är oftast tvådelad och har ett litet loft eller liknande där familjen också bor. På så vis kan de göra business hela den vakna tiden på dygnet och det innebär också att man kan få tag på det mesta dygnet runt.

Här en lokal mopedreparatör. Inget riktigt hem utan TV, kylskåp och riskokare.
2011-03-02-workshop-1

De äldre husen rivs i rasande tempo vilket till viss del är förståeligt eftersom de ofta är i dåligt skick och saknar bekvämligheter som toalett. När detta sker blir folket omlokaliserade till nybyggda höghusområden långt ut i någon förort. Förvisso får de en högre standard, men de förlorar samtidigt den sociala tillvaron “på gatan”, och ännu viktigare, den primära inkomsten för familjen.
2011-03-19 shop

Denna trend, tillsammans med utbyggnaden av fler stormarknader som erbjuder bättre priser och utbud än de små lokala butikerna, gör att jag undrar hur dessa familjer ska livnära sig i framtiden. Butikerna är specialiserade på en sak och jag tvivlar att många har en bra utbildning i ryggen. Arbetskraften blir markant dyrare för varje år som går vilket innebär att fabrikerna rationaliserar de enkla och arbetsintensiva momenten. Ja, den som lever får se, men det känns som ett växande problem.